Helyi közélet

2013.01.03. 13:22

A kondóiak nem félnek az árvíztől

Kondó - A megépült tározó befogadó képessége 270 ezer köbméter.

Kondó - A megépült tározó befogadó képessége 270 ezer köbméter.Befejeződött decemberben Kondón az a projekt, amely az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg, és az volt a célja, hogy megszüntesse a település árvízi és helyi vízkári veszélyeztetettségét. Lovas Bertalan, Kondó polgármestere lapunknak elmondta, hogy önkormányzatuk 104 millió 497 ezer forintos támogatást nyert az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai költségvetési előirányzatból kiírt "Kondó ár és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése" című ÉMOP-pályázaton. Ennek keretében záportározó létesült a község felett, a Harica-patak völgyében. A beruházás egy olyan völgyzáró gát, amely alkalmas arra, hogy a nagy mennyiségű csapadék esetén kialakuló árhullámot kellő biztonsággal be tudja tározni.

Völgygát

Az utóbbi években a heves esőzések miatt Kondón is nagy mértékű ár-és helyi vízkár keletkezett, tetemes kárt okozva ezzel a lakosságnak - jelentette ki a polgármester. A helyi vízkárok elleni védekezés legfontosabb eleme a megelőzés. Szükségszerű és időszerű feladat volt a záportározó megvalósítása, mely mint vízbefogadó felület egy 333 méter hosszú 25 ezer köbméter tömegű föld és agyag tömörítéséből kialakított völgygát megépítésével jött létre. Ennek köszönhetően a heves esőzések elmúlta után a tározóban felgyülemlett víz, néhány órával később egy 1 méter átmérőjű átereszen keresztül automatikusan leürül a Harica-patak medrébe, melyet mindkét oldalon betonba rakott terméskővel erősítettek meg. A megépült tározó befogadó képessége 270 ezer köbméter. Az elkészült beruházás - mely a Nyögő és a Harica patak vízelvezetését oldotta meg - nemcsak a kondóiaknak nyújt védelmet, hanem a környező településeknek is, így a parasznyaiaknak, a varbóiaknak, a radostyániaknak, a sajólászlófalvaiaknak és a sajókápolnaiaknak is- fogalmazott Lovas Bertalan.

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában