Helyi közélet

2012.12.20. 17:44

Türelem kényelmesebb vérvételt terem

Borsod-Abaúj-Zemplén - Előfizetőnk panaszolta: a Megyei Kórházban vérvételre olykor a földszinttől az emeletig áll a sor.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Előfizetőnk panaszolta: a Megyei Kórházban vérvételre olykor a földszinttől az emeletig áll a sor.A vérvételre váró betegek többnyire éhgyomorra várakoznak, hosszasan, állva, köztük sok idős is. Olvasónk méltatlannak ítéli a körülményeket, s kérdi: nem lehetne ezen változtatni?

A betegek jelentős részének olyan laborvizsgálatok elvégzésére van szükség, amely megköveteli az éhhomi vérvételt, ezért a reggeli órákban nagy sok beteg egyidőben szeretne bejutni vérvételre, erősítette meg dr. Vámosi Ildikó osztályvezető főorvos is, hozzátéve: a járóbeteg-szakrendelés napjainkra elérte a 300 feletti napi átlagos betegszámot, s ez évről évre jelentősen nő. Ez abból is adódik, hogy a Központi Klinikai Diagnosztikai Laboratórium a régió legszélesebb vizsgálati palettájával rendelkező laboratóriuma. Továbbá: a laboratórium és a szakrendelések ellátási köre kórházon belül azonos, így nem fordul elő, hogy pl. Megyei Kórház nőgyógyászati vagy kardiológiai szakrendelésén kiadott laborbeutalóval a Laboratóriumi Járóbeteg Szakrendelésen megjelenő páciensnek más intézmény felkeresését javasolják, mondván : „Sajnáljuk, de lakóhelyileg nem hozzánk tartozik”. Financiális okra hivatkozva sem küldik el a pácienst. Várólista, sorszámosztás nincs, a betegek ellátása –lehetőség szerint – érkezési sorrendben történik. Kivételt képez néhány vizsgálat, így a terheléses vércukorvizsgálat, sürgősségi esetek ellátása.

Jó hír, hogy a változás már a láthatáron, hiszen a tervek szerint a Szentpéteri kapui kórház szívében épülő Csillagpont Kórház laboratóriumi járóbeteg-szakrendelésének nyitását követően – várhatóan 2013 nyarán – a zsúfolt betegvárók megszünhetnek: a páciensek kényelmét több helyen kialakított betegváró, központi adminisztráció és elektronikus beteghívó rendszer szolgálja ki.

Addig is minden páciens türelmét, megértését kérik.

ÉM-SzK


Közérdekű a leletkiadásról

A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktat Kórház Központi Klinikai Diagnosztikai Laboratóriumának Leletkiadó helyiségében:

  • Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76., Főépület I. emeletén munkanapokon az alábbi időpontokban történik az eredmények kiadása:

  • 08:00 – 08:30,
  • 11:00 – 11:30,
  • 13:30 – 14:00.
  • A Szent Ferenc Kórházi Telephely Laboratóriumi Leletkiadója (Miskolc, Csabai Kapu 42., Földszint 20-as szoba) munkanapokon az alábbi időpontokban áll a betegek rendelkezésére:

  • 06:30 – 07:00
  • 10:30 – 11:00
  • 13:00 – 14:00.
  • A betegek érdekét szolgáló adatvédelmi előírások miatt, kizárólag a mintavétel során kapott, nyomtatott, vonalkódos azonosító-sorszámmal ellátott „visszatérő papír” átadását követően adhatják ki munkatársaink a leleteket.

    Kérjük a pácienseket, a vonalkódos visszatérő papírt hozzák magukkal a leletkiadáshoz !

    Évek óta működik egy informatikai rendszer Kórházunkban, amely segítségével a laboratóriumi leleteket a beküldő szakrendelések orvosai az elkészülést követően azonnal láthatják, ezért ezen pácienseknek leleteit nem nyomtatjuk ki. Erről a mintavétel során pácienseinket tájékoztatjuk.

    2012 márciusától kialakításra került azon háziorvosokkal, akik ezt igényelték, egy olyan számítógépes összeköttetés, amely segítségével az általuk a Laboratóriumi Szakrendelésünkre küldött páciensek elkészült leleteit a saját orvosi rendelőjükben lévő számítógépen megtekinthetik, kinyomtathatják. Ez mérföldkő, hiszen nagyban lerövidíti a lelet útját, és így az orvos az eddigieknél napokkal korábban hozzájuthat a betege laborleletéhez ! Ezen betegeknek is időt takarítunk meg, hiszen nem kell a kinyomtatott eredményekért a Leletkiadóba befáradniuk.

    Dr. Vámosi Ildikó oszt. vez. főorvos, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, Központi Kinikai Diagnosztikai Laboratórium

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában