Helyi közélet

2012.12.12. 11:02

Nézőpont: Füstbe ment terv

<em>A nemdohányzók védelmében hozott szigorúbb szabályoktól azt várta a törvényalkotó, hogy a dohányosok megelégelik a vegzálást, és hogy gyakorlatilag alig marad hely, ahol büntetlenül rá tudnak gyújtani, ezért leteszik a cigit, és reggelente kocogni indulnak. Ez a számításaik szerint már csak azért is jó lenne, mert így tovább maradhatnánk fittek, dolgozhatnánk, fizethetnék az adókat, járulékokat</em>. <strong>Szendrei Péter jegyzete</strong>.

A nemdohányzók védelmében hozott szigorúbb szabályoktól azt várta a törvényalkotó, hogy a dohányosok megelégelik a vegzálást, és hogy gyakorlatilag alig marad hely, ahol büntetlenül rá tudnak gyújtani, ezért leteszik a cigit, és reggelente kocogni indulnak. Ez a számításaik szerint már csak azért is jó lenne, mert így tovább maradhatnánk fittek, dolgozhatnánk, fizethetnék az adókat, járulékokat. Szendrei Péter jegyzete.Aki egy kicsit is ismeri az emberi természetet, az tudja: csak olyan elvárásokat szabad támasztani, amelyek betarthatók és ellenőrizhetők, különben az emberek meg sem próbálják azokat követni, márpedig minden szabály annyit ér, amennyit betartanak belőle. A rossz szabály legjobb esetben ügyeskedést szül, legrosszabb esetben fittyet se hánynak rá. Például: nem szabad kocsmában dohányozni? Sebaj, létrehozzuk a zárt körű dohányzó klubunkat, ahol mellesleg italt is felszolgálunk. Ott se jobb a helyzet, ahol betartják a kocsmai dohányzás tilalmát, mert így az utcán csoportosulnak a – gyakran kapatos – vendégek, ott hangoskodnak, ott fújják a füstöt, megkeserítve ezzel a közelben lakók életét. Az átgondolatlan szabályok ráadásul új problémákat szülnek. Például, amióta a közintézmények bejárata közelében tilos dohányozni, eltűntek az eddig ott kihelyezett hamutartók. Így még az is kénytelen eldobni a csikket, aki korábban gondosan ügyelt rá, hogy felelős dohányosként (már ha egyáltalán van ilyen) legalább ne szemeteljen.


Miskolc - A rendőröknek nincs joguk helyszíni bírságolásra a dohányzási tilalmat megszegőkkel szemben.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában