Helyi közélet

2012.12.19. 11:34

Mi maradt Miskolcnak a Sörfesztiválból?

Miskolc - A Miskolci Sörfesztivál ügye újra téma az Észak-Agora levelezőfórumán. Annak kapcsán merült fel, hogy a Jobbik sajtótájékoztatót tartott, szerintük ugyanis százmilliós bevételről mondott le a miskolci Fidesz Törökbálint javára.

Miskolc - A Miskolci Sörfesztivál ügye újra téma az Észak-Agora levelezőfórumán. Annak kapcsán merült fel, hogy a Jobbik sajtótájékoztatót tartott, szerintük ugyanis százmilliós bevételről mondott le a miskolci Fidesz Törökbálint javára. A város ingyen adta a területet és a hirdetési felületet is a törökbálinti cégnek. Lapunknak azonban birtokában van az a szerződés, amit a miskolci önkormányzat, és Hajdú Péter cége, a törökbálinti Septemberfest Kft. kötött a fesztivál szervezésére. Ebből kiderül: dr. Kriza Ákos polgármester június 12-én írta alá a szerződést Hajdú Péter cégével. Ebben az áll: a város ingyen adja a területet, a rendezvény idejére biztosítja a Népkertben található nyilvános WC-k térítésmentes használatát, biztosítja az orvosi ügyeletet, vállalja a fesztivál takarítását, szemétszállítást. És az is a szerződés része, hogy a város hirdetési felületet ad az ismert tévés cégének: tömegközlekedési járműveken és a helyi médiumokban.

Ezenfelül a Miskolc Holding Zrt. és annak irányítása alatt álló gazdasági társaságok molinóit is a város gyártatta le. Valamint: Hajdú Péter cégének – ugyancsak ingyen – területfoglalási engedélyt adtak információs- és értékesítési pontok kihelyezésére. És amit vállalt még a város: a rendezvény megszervezésében akítv segítséget nyújt a törökbálinti cégnek.

A szerződés június 12-én lépett hatályba, és 2017. szeptember 10-ig tart. De van benne egy olyan kikötés: „Önkormányzat kárfelelőssége terhével vállalja, hogy amennyiben jelen megállapodás meghosszabbítására nem kerül sor, abban az esetben 2020. 09. 10. napjáig harmadik személlyel nem köt szerződést jelen megállapodás tárgyában.” Azaz, Hajdú Péter cége 2017-ig minden évben rendez fesztivált Miskolcon, ha mégsem, akkor 2020-ig más nem rendezhet.

Dönthet az ingyenességről

És mit vállalt a szervező cég? Megszervezik, lebonyolítják a rendezvényt. Fizetik a fesztivál ideje alatt felmerülő közüzemi díjakat. Mobil WC-t biztosítanak. Gondoskodnak a program biztosításáról. A rendezvény ideje alatt biztosítják a mentő-, tűzoltósági- és katasztrófavédelmi készenlétet. Az országos médiumokban beharangozó reklámokkal népszerűsítik a programot. A rendezvényen megjelenítik az önkormányzatot, holdingot. És az ő feladatuk volt legalább tíz A kategóriás előadóművész felléptetése.

A szerződés ismeretében eljutattuk kérdéseinket az önkormányzathoz: „Miért biztosította ingyen az 50 ezer négyzetméteres Népkertet és a sportcsarnokot, illetve a reklámfelületet, a takarítást, a szemétszállítást és az orvosi ügyeletet Miskolc városa a törökbálinti cégnek?

Igaz, hogy a közterületek bérbeadásáról szóló rendelet része, hogy a polgármester dönthet egy terület térítésmentességéről, ha az ott megrendezendő program a város érdekét szolgálja, de ha ez így van, honnan lehetett tudni, hogy ez a fesztivál sikeres lesz, illetve a város érdekét szolgálja majd? A több mint egy évtizedes Kocsonyafesztivál már bizonyított, miért nem kapnak ingyen területet? A szerződés kapcsán miért nem kérték ki a gazdasági bizottság véleményét?

Mennyibe kerül egy reklámfelület a miskolci autóbuszon és villamoson? Miskolcnak mi volt a haszna a fesztiválon, mennyit keresett rajta? És miért kellett ezt a programot 2020-ig lekötnie a városnak, ilyen feltételekkel? Milyen mérleggel zárt a sörfesztivál?”

Kérdéseinkre várjuk a választ.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában