Helyi közélet

2012.12.18. 09:07

Mennyi a mínusz 10 százalék?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Jövő év január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz- és villamos energia ára – jelentette be a napokban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Azt is elmondta, mindez 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyformán, és már csak „apró technikai részletek maradtak nyitva”. A családok megtakarítása éves szinten százezer forintos nagyságrendű lehet – tette hozzá.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Jövő év január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz- és villamos energia ára – jelentette be a napokban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Azt is elmondta, mindez 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyformán, és már csak „apró technikai részletek maradtak nyitva”. A családok megtakarítása éves szinten százezer forintos nagyságrendű lehet – tette hozzá.Jövőre 10 százalékkal lesz olcsóbb a gáz és a villany, a szolgáltatók még nem tudják, hogyan. Az erről szóló kormányrendelet december 15-én jelent meg a közlönyben, melynek lényege: a miniszterelnök felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Magyar Energia Hivatal bevonásával tegyen javaslatot a lakossági villamos energia, földgáz és távhő végfogyasztói árak 2013. január 1-jétől történő 10 százalékos csökkentésére, és készítse elő az ehhez szükséges jogszabály-módosításokat.

Igazából erre a javaslatra várnak a szolgáltatók, ugyanis azt az „apró technikai részletet” – ahogy az államtitkár fogalmazott – hogyan is működik majd a csökkentés a gyakorlatban, még nem tudják. A TIGÁZ Zrt.-nél is érdeklődtünk, kérdéseink a következők voltak: „Mit jelent a 10 százalékos gázárcsökkenés a cégnek? Milyen veszteséget okozhat? És hogyan pótolják? A már előre kiküldött számlákkal – akik átalányt fizetnek – mi lesz, hogy érvényesítik azokon a 10 százalékos csökkenést? Mennyire jelenti ez a csökkenés azt, hogy csökkenek majd a cég kintlévőségei, azaz a csökkentés növelheti a fizetési aktivitást? Mennyi kintlévősége van a cégnek Borsodban?”

Száraz Gábor szóvivőtől a következő választ kaptuk: „Társaságunk eddig nem kapott hivatalos tájékoztatást a szabályozás részleteiről, így egyelőre a kérdéseket nem tudjuk kommentálni. A Tigáz éves átlagban nyilvántartott kintlévősége nagyságrendileg 12 milliárd forint, aminek közel az 50 százaléka 60 napon túl lejárt tartozás.”

Az Elmű-ÉMÁSZ csoport kommunikációs igazgatóját, dr. Boros Norbertet is kérdeztük, aki elmondta: részleteket még ők sem tudnak.

Már számolnak

A fogyasztók azonban már számolnak. Tóth Imréné örült a gáz- és villamos energia árcsökkentésének. Bár úgy véli : „A legjobb az lenne, ha a teljes összeget kifizetné az állam, vagy legalább a nyugdíjam lenne magasabb.” Elmesélte: a nyugdíja – 34 év munkaviszony után – 52 ezer forint, mellette 4 órában dolgozik, ezért 32 ezer forintot kap. A villanyszámlája – egy 55 négyzetméteres lakásban – havonta 6800 forint, gázért 13 ezer forint átalányt fizet havonta, illetve a februári elszámolásnál általában 40 ezret kell ráfizetnie.

Ez összesen – éves szinten – 277 ezer forintos kifizetés, ha a 10 százalékát vesszük, akkor havi szinten alig 3000 forint lesz a megtakarítása. Azt is elmondta: „Ez nem jelentős összeg, főleg, ha azt vesszük, hogy már most is spórolok a fűtéssel, így igazából – ilyen ár mellett – nincs meleg a lakásban.”

Szabó Angéla viszont 35 ezret fizet a fűtésért. „Minden árcsökkentés üdvözölendő” – fogalmazott. A fogyasztóknak mindenképp megtakarítás, de a szolgáltatónak nem, ami azért veszélyes, mert mi van, ha hosszútávon elmaradnak a hálózatfejlesztések – vélekedett. Aki pedig eddig nem fizetett, annak ezután is nehéz lesz, hiszen a felhalmozott tartozások akkora összegek, hogy ezen a 10 százalékos kedvezmény sok esetben már nem segít – tette hozzá.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában