Helyi közélet

2012.12.11. 16:58

Költséget „vetnek” Miskolcon is

Miskolc - A jövő évi miskolci költségvetés tervezett keretszámai: 29,2 milliárd forint bevétel és 33,4 milliárdos kiadás.

Miskolc - A jövő évi miskolci költségvetés tervezett keretszámai: 29,2 milliárd forint bevétel és 33,4 milliárdos kiadás.Csütörtökön kerül a miskolci testület elé a jövő évi költségvetés tervezet. Ez sorokat, azaz feladatokra lebontott összegeket még nem tartalmaz, csak megjelöli az irányt, és a várható keretszámokat. Ez utóbbi: 29,2 milliárd forint, amely jelentősen alacsonyabb az előző év hitel nélkül tervezett – 37,2 milliárd forint – eredeti előirányzatnál. A kiadások oldalán pedig 33,4 milliárd forint jelenik meg.

A testület elé kerülő előterjesztés szól arról is, hogy az önkormányzatnak bevételkieséssel kell számolnia jövőre, mivel egyes feladatellátások átkerülnek az államhoz. Az előterjesztő azt írja: „Ezzel összefüggésben az átengedett forrásokból való önkormányzati részesedés csökken és módosul a feladatokhoz szorosan nem kapcsolódó támogatás juttatása is.”

Az átengedett bevételek lényegesebb változásairól is szól az előterjesztés. E szerint: megszűnik az önkormányzatok 8 százalékos személyi jövedelemadó (SZJA) részesedése. Megszűnik az SZJA-ból a jövedelemkülönbség mérséklése címen juttatott önkormányzati támogatás. Gépjárműadóból az eddigi 100 százalék helyett 40 százalék illeti meg az önkormányzatokat. Valamint megszűnik a megyei jogú városok illeték bevételi részesedése is.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy pótolja majd ezeket a bevételkieséseket az önkormányzat. Kérdésünkre azonban eddig még nem kaptunk választ.

Adósság-átvállalás

A testület elé kerülő előterjesztés tartalmazza a költségvetés tervezésének prioritásait is. Ezek között említik meg: az önkormányzat működőképességének, stabilitásának biztosítását, a munkahelyteremtés, foglalkoztatás elősegítését, a közoktatási intézmények működési feltételeinek biztosítását, a közbiztonsági feladatok megerősítését, fejlesztését, valamint az adósságszolgálati kötelezettségek beépítését a költségvetésbe.

Ez utóbbi összegét jövőre 3,4 milliárd forintban számszerűsítették. „Jelenleg előkészítés alatt áll, illetve folyamatban van az önkormányzatok adósságkonszolidációja, de tekintettel arra, hogy a konkrét jogszabály még nem ismert, ezért a koncepció összeállítása idején, az óvatosság elvét alkalmazva, a jelenlegi hitelszerződésekből fakadó kötelezettségeinket vettük alapul. Jelenlegi ismereteink szerint a pénzintézetek felé fennálló adósságállományból a tőkeösszeg 50 százalékát vállalná át az állam” – áll az előterjesztésben.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában