Helyi közélet

2012.12.10. 11:24

Hadd segítsen másoknak is!

Miskolc - „Ha egy csipetnyi varázslatra vágyik, elkalauzoljuk Mandralina mesevilágába...”

Miskolc - „Ha egy csipetnyi varázslatra vágyik, elkalauzoljuk Mandralina mesevilágába...”„Nem meséltem még neked, de 3 évvel ezelőtt Cs. Szabó Virág kisregénye és Izsó Angelika szövegkönyve alapján írtam egy musicalt. Anyagilag nem tudtam megoldani a stúdiófelvételt, hiszen 22 dalról van szó, de nagy örömömre kaptam baráti segítséget hozzá, így elkészülhetett az első néhány szám. Seres Ildikónak megmutattam, beléjük szeretett. Az ő közreműködésével szervezünk egy jótékonysági estet, melynek célja a musical létrehozásának megteremtése... Hátha felfigyelne rá egy mecénás... Szép, felemelő a musical üzenete: önmagunk felvállalása és mások segítése által egy szép jövő megteremtése. Elküldöm az egyik kulcsdalt, a Varázsdalt, remélem, tetszeni fog” – kaptam a minap a levelet Barta Ildikótól, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanárnőjétől, akit a Csillag születik kapcsán megismert Babos Ricsi támogatójaként ismertem meg.

Levélből lett musical

Meghallgattam a dalt, ahol találtam egy másikat is, szintén Ildikó szerezte, s énekli: ez a „Válaszút”. Kiderült, ennek a musical születésében is szerepe volt.

– Az általam addig ismeretlen Izsó Angelika olvasván Cs. Szabó Virág ifjúsági regényét, a Mandralínia, a harcosok földjét, késztetést érzett, hogy a történet alapján szövegkönyvet írjon. Minthogy a neten rábukkant a „Válaszút” videóra, s megszerette, elsőként engem kért fel a megzenésítésre. Én is elolvastam a szövegkönyvet, mely annyira inspirált, hogy megszületett az első dal... – meséli most már szóban Ildikó. – Virág egyébként valamikor tanítványom volt, amiből mély barátság született – fűzi hozzá.

Cs. Szabó Virág (aki újságírókén dolgozott lapunknál is, egy ideje Budapesten él), egy tizenéves szomorú kislánynak fogalmazott levelet, amiből kamaszregény kerekedett. Megjelent könyv formájában: hadd segítsen másoknak is. Kiderült, hogy nem csak a kamaszokra hat. Ezt tapasztalta meg Izsó Angelika informatikus mérnök is, aki bár a lányának vette, maga is beleolvasott, s le sem tette, míg a végére nem ért. Gyermekkora óta írt verseket és ő álmodta meg színpadra a történetet.

– Bevallom, én is szinte csak „átengedtem” magamon a dallamokat - mondja Ildikó. – Volt olyan öt nap és öt éjjel, amikor le sem hunytam a szemem. A barátaim türelemmel álltak mellettem, és magamra hagytak, ha épp megszólalt bennem egy csellószóló...

Előbb énekelt, mint beszélt

Ildikóról megtudjuk: nem csak szülei zenészek – édesapja Barta Péter 29 éven át volt az Egressy Béni Zeneiskola igazgatója, édesanyja csellótanár -, de a tágabb család 15 tagja is. Édesapja szerette volna, ha gyermekei öröklik a zenére való fogékonyságot, ezért sokszor próbára tette őket játékos formában, énekeljék a „nyuszi á”-t és a „cica dé”-t. Így vette észre másfél évesen, hogy abszolút hallásom van-teszi hozzá Ildikó. Előbb kezdtem énekelni, mint beszélni: amikor anyához tanítvány jött, én azzal a dallal jeleztem a kiságyból, ki érkezett, amelyikre épp őt tanította... Nekem a zene az életem, ezzel tudok hatni másokra. A szerdai koncerttel, amelyben 11 dal hangzik fel a musicalből, s a történet részletei is hallhatók, a figyelemfelkeltésen túl az is a célunk, hogy a karácsony szentségében megajándékozzuk a miskolciakat.

A koncertől

Helye: Egressy Béla Zeneiskola Díszterme, Miskolc, Palóczy utca 4. sz.

Ideje: 2012. december 12.

Közreműködők: a három szerző

Előadók: Seres Ildikó és Kincse Károly (a Miskolci Nemzeti Színház művészei), Barta Ildikó, Szajkó Anita, Kriston Milán és Tóth Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában