Helyi közélet

2012.12.05. 11:54

Fináncok csaptak le az e-cigikre

Egyszerre több miskolci dohányboltban is razziát tartottak a pénzügyőrök, elektromos cigarettát és utántöltő patront kerestek.

Egyszerre több miskolci dohányboltban is razziát tartottak a pénzügyőrök, elektromos cigarettát és utántöltő patront kerestek.Ugyanazon a napon, szinte azonos időben csaknem valamennyi miskolci dohányboltban ellenőrzést tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-Magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága, közölte lapunkkal Varga Zoltán, a főigazgatóság sajtóreferense.

Az akció célja az illegálisan boltokban lévő elektromos cigaretták kiszűrése volt. A pénzügyőrök az ellenőrzés eredményeként összesen 8 szett elektromos cigarettát, valamit 66 darab utántöltő folyadékot és patront foglaltak le több, mint 150 ezer forint értékben. Az e-cigarettákkal kapcsolatban két miskolci dohánybolt ellen indított gyógyszerrendészeti szabálysértés miatt eljárást a NAV.

Az e-cigarettákban levő összetevők közül a nikotin olyan farmakológiai hatású anyag, amelyre a gyógyszerszabályozás vonatkozik, összhangban az európai uniós rendelkezésekkel, fejtette ki a sajtóreferens. A jogszabály szerint az ilyen termékeknek keresztül kellene menniük a gyógyszerek reklámozására és mellékhatás-figyelésére vonatkozó uniós előírásoknak, továbbá alkalmazásuk a dohányzásról történő leszokás részeként az orvos vagy gyógyszerész tanácsa alapján, illetve felügyelete mellett történhet.

A nikotintartalmú e-cigaretta legfőbb veszélye, hogy már egy patronja is halálos mennyiségű nikotint tartalmazhat. A jelenleg boltokban, aluljárókban kapható termékek minősége és megbízhatósága az esetek többségében nem garantált, így a fogyasztó egy nem megfelelően működő e-cigaretta esetében nem tudhatja pontosan, hogy mennyi nikotint visz be a szervezetébe, vagy milyen egyéb eszközzel kapcsolatos – testi épségét veszélyeztető, például robbanással járó - technikai probléma merülhet fel. Ezek a termékek, melyek nem gyógyszerként vannak forgalomban, a fenti okokból illegálisnak tekintendők.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet állásfoglalása szerint a tiszta nikotin hatóanyagot tartalmazó eszköz egyértelműen gyógyszernek minősül. Maga az elektromos cigaretta - mint párologtató rendszer - így orvostechnikai eszköz is lehet, de mint nikotin beviteli eszköz, nikotinnal töltve, csak gyógyszer.

ÉM


Gyógyszerrendészeti szabálysértés

199/A. § * (1) Aki

a) engedély nélkül gyógyszert készít vagy forgalmaz, illetőleg a forgalomból kivont vagy Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert jogosulatlanul forgalomba hoz vagy indokolatlan mennyiségben tart, Magyarországon orvosi rendelvényre kiadható gyógyszernek minősülő anyagot, készítményt indokolatlan mennyiségben tart,

b) olyan gyógyszert készít vagy olyan gyógyszert hoz forgalomba, amely a vonatkozó jogszabályokban foglaltaknak nem felel meg,szabálysértést követ el.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszerve hatáskörébe tartozik.

(3) Az (1) bekezdés a) pontja alkalmazásában indokolatlan mennyiség alatt olyan mennyiséget kell érteni, amelyről megállapítható, hogy nem valamely meghatározott beteg személyes szükségleteinek kielégítését célozza.

A gyógyszereknek a gyógyszertörvény megsértésével történő értékesítése megvalósítja a gyógyszerrendészeti szabálysértést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában