Helyi közélet

2012.12.13. 13:29

Edelény a megújulás kapujában

Edelény - Hétszázmillió forintból újul meg jövőre Edelény belvárosa.

Edelény - Hétszázmillió forintból újul meg jövőre Edelény belvárosa.Az uniós pályázatból és az önkormányzat hozzátett saját forrásából megvalósuló, „A megújulás kapujában” nevet viselő beruházás elemeit szerda délután lakossági fórumon mutatták be.

Szoros küzdelemben lett annak idején nyertes az edelényi pályázat, idézte fel Békefi Zoltán projektmenedzser a fórumon. Megítélése szerint a siker kulcsa abban rejlik, hogy a város vezetése nem pusztán felújítási elképzeléseket fogalmazott meg, hanem új tartalmi elemekkel is megtölti a belvárost.

Mutatkoznak már

Az önkormányzat még 2009-ben nyújtotta be a pályázatát, amit a következő év elején hirdettek nyertesnek. A jövőre végre tető alá kerülő rehabilitációval és funkcióbővítéssel, illetve természetesen a kastélyfelújítással együtt összesen négy és félmilliárd forint fejlesztés valósul meg Edelényben a legutóbbi választás óta eltelt időszakban, emelte ki Molnár Oszkár polgármester (független).

A nemrég átadott, igaz, más pályázatból megépített belvárosi gyűjtőút már a nagyberuházás egyik lényeges elemének tekinthető. Emellett is mutatkoznak már a fejlesztés jelei, hiszen az önkormányzattal konzorciumba tömörült vállalkozások közül van olyan, amelyik hozzákezdett a munkálatokhoz. A közbeszerzési eljárás lefolytatását követően azonban valószínűleg jövő február végén vagy március elején indulhat majd a teljes kivitelezés. Nehéz lenne tételesen felsorolni az összes elemet, de a belvárosban élők és az ottani szolgáltatásokat igénybevevők számára talán az a legfontosabb, hogy kicserélik a víz- és csatornahálózat, földbe kerülnek a légkábelek, a jelenleginél nagyságrendekkel több parkolóhelyet alakítanak ki, nő a zöldfelületek mérete, vadonatúj burkolatot kapnak az utcák és a járdák.

Több épületet is

A beruházás keretében több épületet is felújítanak. Ezek közül a város lakosságát a polgármesteri hivatal és a könyvtár átalakítása érinti a leginkább. A tervező Molnár Csaba elmondta, hogy egyszerre kellett törekedniük a közel százéves épületek eredeti arculatának a megőrzésére és a modern építészeti követelményeknek való megfelelésre. A hivatalt részben lebontják, s egy belső udvart körbezáró, négyszög alakú épületet húznak fel, amely helyet fog kapni a testületi ülések vagy házasságkötések megtartására alkalmas terem is. A könyvtár kibővítésével az ott tárolt dokumentumállomány elhelyezésének a gondja oldódik meg, de tágasabb és komfortosabb környezetet biztosítanak a könyvek között keresgélők, helyben olvasók vagy internetezők számára is.

A jövőre megvalósuló belvárosi rehabilitáció és funkcióbővítés hangsúlyozottan csak az első ütem, mint a beruházás szlogenje is mondja, a megújulás kapuja. A második szakaszban ugyanis szeretnék az új gyűjtőútra terelni a 27. számú főút forgalmát, hogy ezzel a legszűkebb értelemben vett belvárosi rész sétálóutcává válhasson. A kastéllyal átellenben, a Bódva partján pedig telkeket alakítanának ki, ahová a műemlék által remélhetőleg fellendülő turizmust kiszolgáló vendéglátó, szállásadó és egyéb szolgáltató vállalkozások települhetnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában