Helyi közélet

2012.12.07. 18:11

Diplomások helyett szakmunkások lesznek?

Miskolc, Kazincbarcika - Kevesebb lesz a művelt ember a jövőben? Vagy vállalják a diákok a költségtérítést?

Miskolc, Kazincbarcika - Kevesebb lesz a művelt ember a jövőben? Vagy vállalják a diákok a költségtérítést?Megdöbbentették a kormány által elfogadott egyetemi keretszámok a felsőoktatási intézményeket csakúgy, mint a középiskolákat. Az alap- és osztatlan képzésben, valamint a felsőoktatási szakképzésben csupán 10 ezer 480 hallgató folytathatja tanulmányait. A Magyar Rektori Konferencia szerint a döntések a családok anyagi teherbíró képességét figyelmen kívül hagyják, ez pedig szociális igazságtalansághoz és társadalmi szegregációhoz vezet.

Népszavazás

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája népszavazást kezdeményez a minőségi, európai színvonalú és tandíjmentes magyar felsőoktatásért.

A megyénkbeli szakemberek is úgy gondolják, az ingyenes keretszámok csökkentése sok fiatalt riaszt majd el a felsőfokú tanulmányoktól. Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese azt tapasztalja, hogy a hátrányos helyzetű diákokat már tavaly is elbizonytalanították a támogatott keretszámok csökkentése. Mint mondta, azt nehéz megjósolni, hogy mit hoz a jövő, de ő úgy gondolja, hogy amelyik szülőnek módjában áll, megpróbálja kipréselni a családi költségvetésből a tanulmányok árát. Azt azonban látni kell, hogy ma már az átlagos családoknak is komoly terhet jelent a gyerek taníttatása. Veres Pál szerint megoldást jelenthet ugyan a diákhitel, de a diákok attól félnek, hogy épp életük kezdetén még a hitel visszafizetésével is meg kell küzdeniük. Még egy megoldás lehetséges (ami Amerikában működik), hogy a diákok az egyetemi évek alatt munkát vállalnak, de ehhez szélesíteni kellene a munkalehetőségeket, tette hozzá az igazgatóhelyettes.

A kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban abban reménykedtek, hogy a tavalyi drasztikus csökkentés után az idén nem várható hasonló. Petróczi Gábor igazgató úgy véli, a 10 ezer 480 fős állami ösztöndíjas keret nagyon kevés, arra pedig nem lehet kötelezni minden diákot, hogy a műszaki pálya érdekelje. Számolásokat végeztek kollégáival, és kiderült, egy közepesen drága képzés végére 5 millió forintot kell kifizetnie a diáknak, vagy ennyi adósság gyűlik össze a számláján. Az igazgató szerint a jól kereső réteg gyerekei fognak majd egyetemen tanulni, a művelt emberek száma pedig a jövőben drasztikusan csökkenni fog. Hozzátette: azokban a családokban, ahol a villanyszámla kifizetése is gondot okoz, meggondolják majd a szülők, hogy a második vagy harmadik gyermeküket taníttassák-e. Jelezte: elképzelhető, hogy a jövőben az érettségivel rendelkezők valamilyen szakképzést választanak majd.

Meglepetés volt

Mivel a kormány nem tájékoztatta előzőleg a tervekről a rektorokat, meglepés volt számukra az új keretszámok bejelentése, mondta portálunknak Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora. Hangsúlyozta: neki személy szerint most a legfontosabb feladata, hogy összefogjon a város és a régió döntéshozóival annak érdekében, hogy a keretszámok elosztása kedvezően érintse a Miskolci Egyetemet mint az egyik leghátrányosabb régió felsőoktatási intézményét. Hozzátette: bár a részösztöndíjasok számát emelték, de nem tudni, ezt hány diák vállalja majd, hiszen tavaly nem volt túl nagy érdeklődés ezekre a képzésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában