Helyi közélet

2012.12.27. 13:18

Deklarálták a további együttműködést

Miskolc - Az államtitkár szerint is a polgárőrség a rendőrség legfontosabb stratégiai partnere. Miskolc. A polgárőrség működéséhez szükséges jogi háttér megteremtése érdekében együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön délelőtt a megyei rendőr-főkapitányság nevében dr. Vereckei Csaba dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány és Csóra György, a megyei polgárőr szövetség elnöke.

Miskolc - Az államtitkár szerint is a polgárőrség a rendőrség legfontosabb stratégiai partnere. Miskolc. A polgárőrség működéséhez szükséges jogi háttér megteremtése érdekében együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön délelőtt a megyei rendőr-főkapitányság nevében dr. Vereckei Csaba dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány és Csóra György, a megyei polgárőr szövetség elnöke. Vereckei Csaba elmondta: eddig is volt együttműködés a két szervezet között, de a megváltozott jogi környezet szükségessé tette a megállapodás újrafogalmazását. A főkapitány kiemelte: a megállapodás legfontosabb üzenete, hogy van lehetőség azok számára, akik törvényes keretek között tenni akarnak a közrend-közbiztonság védelme érdekében, hiszen az Országos Polgárőr Szövetséghez tartozó több ezer polgárőr ezt teszi. Csóra György is hangsúlyozta az együttműködés fontosságát. Mint elmondta, a polgárőr törvény egyértelművé teszi, ki lehet polgárőr, és hogyan működhet egy polgárőr szervezet. “Lakossági összefogással indult a polgárőr mozgalom 21 éve, ma 80 ezer tagja van, és ahogy azt Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a közelmúltban az Országos Polgárőr Szövetség ülésén is elmondta, a rendőrség legfontosabb stratégiai partnerének tekinti a polgárőrséget, ami a közös szolgálatokban, a rendőrség által a polgárőrök körében szervezett képzésekben is megmutatkozik, hiszen a megye 206 egyesületében tevékenykedő, önzetlenségből példát mutató, 7000-nél is több polgárőr a rendőrség szakmai iránymutatásai alapján lép fel a jogsértő magatartás ellen”, tette hozzá Csóra György.

Mint ismeretes, Magyarországon a civil közrendvédelmi tevékenység végzését a polgárőr törvény deklarálja, ami országosan csak egy polgárőr szövetséget ismer el, ugyanakkor meghatározza azt a kizárólagos polgárőr tevékenységet, amelyet más társadalmi szervezet, vagy egyéb célra létrejött egyesület nem végezhet. Ilyen tevékenység többek között a közterületi járőrszolgálat, figyelőszolgálat, valamint a jelzőőri feladatok ellátása. A törvény két feltételt határoz meg a polgárőr egyesületek működéséhez: egyrészt a polgárőr egyesületnek az országos szövetség tagszervezetévé kell válnia, másrészt feltételként rögzíti, hogy a területileg illetékes megyei rendőr-főkapitánysággal együttműködési megállapodást kell kötnie. Személyi feltételként a törvény megköveteli azt is, hogy a polgárőri szolgálatot ellátó rendelkezzen az Országos Polgárőr Szövetség által kiállított igazolvánnyal, valamint országosan egységes formaruhában tevékenykedjen.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában