Helyi közélet

2012.12.15. 16:07

Az ózdi adósságátvállalásról tárgyaltak

Ózd - A kötvénykibocsátás felének, vagy hatvan százalékának állami átvállalásában bíznak az észak-borsodi városban.

Ózd - A kötvénykibocsátás felének, vagy hatvan százalékának állami átvállalásában bíznak az észak-borsodi városban.A többi hasonló méretű várossal összevetve az ózdi önkormányzat alacsonyabb adósságterhet cipel a hátán - derült ki azon az egyeztetésen, amelyet dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára folytatott le az észak-borsodi település vezetésével. Ózd esetében a néhány esztendővel ezelőtt kibocsátott kötvény visszafizetése okozza a legnagyobb nehézséget, amelynek az első részlete 2014 utolsó negyedévében esedékes. Az előző városvezetés 3 milliárd forintot vett föl, amelyet többnyire Európai Uniós pályázatok önrészére fordított.

- Az elmúlt két évben jól gazdálkodott a város, amit az is bizonyít, hogy a hiányt sikerült jócskán lefaragni - tette hozzá dr. Fónagy János. - A kohászat bezárása óta rengeteg nehézségen és krízisen ment végig Ózd, de a mostani helyzet azt mutatja, hogy ez a település továbbra is életképes. Az országban több egyéb példa is mutatja, hogy ilyen méretű városok csak ennek az adósságnak a duplájával tudták átvészelni a mögöttünk hagyott időszakot.

50-60 százalék

Fürjes Pál szerint jó esély van arra, hogy a kötvénykibocsátás kamatokkal növelt értékének legalább a felét, de talán a hatvan százalékát is átvállalja a magyar állam. Ózd polgármestere hozzátette: az adósságállományuk jelenleg ötmilliárd forint alatt van, a segítség mértéke azon múlik, hogy az elmúlt két esztendő működési - és folyószámla hitel csökkentésüket miként ítéli majd meg az erre hivatott grémium.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában