Helyi közélet

2012.12.04. 11:36

Aláírásgyűjtés a pénztárbezárás ellen

Budapest, Szendrő, Tornanádaska - Az utasok aggódnak a Miskolc-Tornanádaska vonal egyes vasúti pénztárainak bezárása miatt.

Budapest, Szendrő, Tornanádaska - Az utasok aggódnak a Miskolc-Tornanádaska vonal egyes vasúti pénztárainak bezárása miatt.„Tudomásomra jutott hogy a Miskolc-Torna­ná­daska vasútvonalon január 1-jétől több személypénztár is bezár – írta elektronikus levelében egyik olvasónk. Véleménye szerint ezzel nemcsak munkahelyek szűnnek meg a vasútvonalon, hanem ott élő emberek utazását lehetetlenítik el. Az intézkedés érinti Szendrőt is, ahol – mint olvasónk írja – két személypénztárat is bezárnak.

A szendrői polgármesterrel egyeztetve aláírásgyűjtést kezdeményeztek a pénztárbezárások ellen és felkerestük az edelényi polgármesteri hivatal vezetőjét is támogatásért. Levélírónk úgy gondolja, ilyen intézkedések nyomán csak járatcsökkentésekkel, majd vonalbezárásokkal számolhatnak.

A törvény szellemében...

Az olvasónk által jelzett problémáról megkérdeztük a vasúttársaságot. Mint megtudtuk, a jogszabályok szerint a menetjegyeken 2013. január 1-jétől fel kell tüntetni a célállomás nevét és az útirányt, illetve törvény írja elő az értékesítési adatok időponthoz, járatokhoz, menetjegyhez, árkategóriákhoz, valamint indulási és érkezési állomáshoz rendelhető adatstruktúrában történő nyilvántartásának kötelezettségét.

A MÁV-START Zrt. ezt csakis gépesített jegykiadással tudja teljesíteni. Különböző megoldások születtek az egyes értékesítési helyek teljesítményeire, eladási statisztikáira alapozva.

Mint a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától megtudtuk: a döntés szerint a legkisebb forgalmú manuális értékesítési helyeken a jegyértékesítést megszünteti a vasúttársaság, azonban a jegyváltás lehetőségét a vonatok fedélzetén a jogszabályok által megkövetelt viszonylati menetjegykiadással – pótdíj felszámítása nélkül – biztosítja.

Nincs összefüggés

A kérdésünkre érkezett válaszban leszögezik, hogy az intézkedés semmilyen összefüggésben nincs a vonatok jelenlegi vagy jövőbeni közlekedtetésével. A témára visszatérünk.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában