Helyi közélet

2012.11.14. 16:36

Törvénytelen szívességet kér kollégáitól

Debrecen - A volt rendőr egy szabálysértési ügy elsimításába bukott bele.

Debrecen - A volt rendőr egy szabálysértési ügy elsimításába bukott bele.Enyhítette a Debreceni Ítélőtábla annak a volt rendőrnek a büntetését, aki kollégáinál el szerette volna érni, hogy ne tegyenek szabálysértési feljelentést egy traktoros ismerőse ellen. Első fokon a hivatali visszaélés bűntettében bűnösnek talált ex-rendőrt a bíróság egy év, végrehajtásában két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Ezt enyhítette a táblabíróság dr. Elek Balázs vezette büntetőtanácsa, mert a cselekmény tárgyi súlyához képest eltúlzottnak találta az elsőfokú ítéletet, így a volt rendőr fél év börtönt kapott, szintén két évre felfüggesztve, tájékoztatta portálunkat Berényiné Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla szóvivője.

Mint ahogy arról korábban már lapunkban mi is beszámoltunk, az ügy elsőrendű vádlottja – szolgálati viszonyának 2010 augusztusában való megszűnéséig – az Ózdi rendőrkapitányság hivatásos állományú beosztottja volt, rendőr törzszászlósként dolgozott. A kapitányság munkatársai 2010 márciusában kiemelt rendőri intézkedéseket hajtottak végre Ózdon és a környező veszélyeztetett településeken. Az ellenőrzés megbízott parancsnoka a törzszászlós volt.

Az egyik járőrpáros egy csernelyi lakos által vezetett mezőgazdasági vontatót ellenőrzött, és kiderült: nincs érvényes műszaki vizsgája, sőt a forgalmi sincs a vezetőnél. A rendőri intézkedésnél jelen lévő másodrendű vádlott az intézkedő rendőröket igyekezett meggyőzni arról, hogy az ő kérésének tett eleget a vontató vezetője, amikor a forgalmi nélküli traktorral közútra merészkedett. Arra kérte a rendőröket, hogy ne tegyenek feljelentést, majd felhívta az elsőrendű vádlottat, hogy segítsen neki az ügy elsimításában.

A törzszászlós telefonon arra kérte az ellenőrzést végző járőröket, hogy ne tegyenek szabálysértési feljelentést, vagy ha mégis, akkor csak „valami gyengére” jelentsék fel a traktorost. Emberünk a kérés teljesítése esetén viszontszívességet ígért kollégáinak, akik viszont mégis megtették a szükséges feljelentést és a vontató vezetőjét az Ózdi Rendőrkapitányság pénzbírsággal sújtotta. A szolgálatot teljesítő rendőrök az esetről közvetlen elöljárójukat is értesítették.

A segítséget kérő másodrendű vádlott első fokon – felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntette miatt – százezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság, amit ő tudomásul vett.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában