Helyi közélet

2012.11.11. 14:24

Szakértői telefon: kérdések és válaszok

Múlt hét péntekén az inkontinenciáról kérdezhették a szakértőt olvasóink

Múlt hét péntekén az inkontinenciáról kérdezhették a szakértőt olvasóink

A telefonon feltett, inkontinenciára vonatkozó kérdések ezúttal közel azonosak voltak, az olvasók mindegyike 60 év fölötti hölgy volt. Így ezúttal egyenkénti válasz helyett az összefoglalást választottuk.

Mi lehet az oka?

Az okok között szerzett, vagy veleszületett kötőszöveti gyengeség is állhat, melyek fizikai terhelés, vagy sérülések következtében vizeletcsepegési zavarokhoz vezetnek. A változókorban, illetve az életkor előrehaladtával a petefészkek által termelt természetes ösztrogénhormon csökkenésével a vizelettartási problémák egyre fokozódnak, a tünetek súlyosbodnak.

Idősebb korban a medencefenéki szervek süllyedése, a következményesen kialakuló nagy hólyagsérv következtében az anatómiai viszonyok nagymértékben megváltozhatnak, így valóban lehetséges, hogy a kezdeti folyamatos, akarattól független vizeletcsepegést, a vizeletelakadás, vizelési képtelenség váltja fel.

Milyen formái vannak?

A vizeletinkontinencia leggyakrabban előforduló formája a hasűri nyomás fokozódására jelentkező vizeletürítés. Ezt követi a hirtelen jelentkező kifejezetten, sokszor fájdalmas vizeletingert azonnal követő vizeletfolyás. A páciens a vizeletét akaratlagosan nem tudja visszatartani és nincs ideje a toalettet felkeresni. Gyakran kevert formában jelentkeznek a tünetek.

A mozgáskorlátozottság, az ágyhoz kötöttség, a tartós székrekedés sokszor súlyosbítja a fennálló tüneteket és a következményesen kialakuló hólyagban lévő vizeletpangás visszatérő fájdalmas húgyúti fertőzéseket okozhat, mely véres vizeletürítéssel is járhat.

Milyen orvoshoz forduljunk?

A vizelettartási problémák, az éjszakai bevizelés tünete, az okok megállapítása szempontjából mindenféleképpen urológiai és nőgyógyászati szakorvosi, szükség szerint ideggyógyászati vizsgálatot kíván. Előtte szükséges lehet belgyógyászati, vagy kardiológiai vizsgálat a szív funkciójának ellenőrzése céljából.

Mikor mi jön szóba?

A gyógyszeres kezelés beállítása előtt mindenféleképpen szükséges a vizelettartási probléma formájának tisztázása, hiszen nem minden kiváltó ok megszűntetésére alkalmas a szájon keresztül adott gyógyszeres terápia. Ez elsősorban a hirtelen jelentkező nagyfokú vizelési inger után kialakuló tartási rendellenességnél alkalmazandó. Tartós székrekedés rendezésével, a megfelelő fizikai aktivitással a húgyúti tünetek javulhatnak és esetleg a gyógyszeres kezelés elhagyása is szóba jön.

létezik-e konzervatív terápiája?

Konzervatív kezelésként a folyadékbevitel csökkentése gyakorlatban nem javasolható. A gáttorna hatásosságát egyértelműen fokozza a különböző hüvelyi pesszáriumok (kocka, illetve húgycsőrögzítő pesszáriumok) tartós használata, melyet a szakorvosi útmutatások alapján a beteg naponta önállóan tud a hüvelyébe felhelyezni. A továbbiakban szaksegítség nem szükséges. A konzervatív terápia ezen formáját a Megyei Kórház Nőgyógyászati Osztályán hosszabb ideje sikeresen alkalmazzuk.

Osztályunkon bevett gyakorlatként alkalmazzuk visszatérő vizelettartási zavarokban a szövetbarát hüvelyi szalagok, illetve hálók beültetését, melyek végleges megoldást nyújthatnak az anatómiai elváltozásokra, a hólyagsérv megoldására, a vizelési panaszok, tünetek megszűntetésére.

E-mailen érkezett...

Két olvasónk levélben tette fel kérdéseit. Válaszolt: dr. Farkas László főorvos.

Az inkontinencia kialakulást mennyire befolyásolja a túlsúly? Az esetleges plasztikai beavatkozást követően a gyógyulást nehezíti-e a túlsúly?

Sokszor az egyik kiváltó oka, hiszen a túlsúly a medencefenéki izmok gyengülését, sérülését okozza, s így kialakul a méh süllyedése, a hólyagsérv, a vizeletcsepegés! A testsúly csökkentése akár 30-40 százalékban javítja a vizeletcsepegés tüneteit! A túlsúly minden műtéti beavatkozás kockázatát növeli. Tekintettel azonban arra, hogy jelen esetben nem hasi műtétről van szó, kevésbé befolyásoló tényező a műtéti gyógyulás szempontjából.

Édesanyám 87 éves, és már kerekes székben ül. A nagyon nehezített mozgás miatt néhány éve pelenkát visel. 1-2 éve vizelettartási problémái lettek. Amikor érzi az ingert, elindulunk a vécére, amikor kiérünk, már nem jön a vizelet. Őt ez nagyon zavarja, ezért kérte, hogy kérdezzem meg, mit lehet tenni ellene. Érrendszeri, szívbeteg, és egy kicsit cukros. A vizeletben mindig sok a baktérium, amivel urológusnál már többször voltunk. A vizelettartási problémával sohasem foglalkoztak.

Sajnos, a mozgásban korlátozott, idős betegeknél az évek során kevert jellegű vizelettartási nehézség alakul ki, melyet a nem kellően kiürített hólyagban pangó vizelet baktériumokkal történő felülfertőződése még jobban súlyosbít. A hólyaggyulladás okozta kínzó vizelési inger, és a normális kismedencei anatómia viszonyok kóros megváltozása együttesen okozhatja a vizeletelakadási problémát. A pontos diagnózis megállapítására természetesen nőgyógyászati, illetve urológiai vizsgálat szükséges. Bizonyos, a betegnél is fennálló szív-, és érrendszeri problémák, a cukorbetegség a fennálló tüneteket még súlyosbíthatja, és sajnos a műtéti kezelés, altatás szempontjából igen nagy a kockázat. Gyakran ilyen esetben, ebben az életkorban csak a konzervatív kezelésre szorítkozhatunk: a hólyaggyulladás gyógyítása, gyógyszeres kezelés, illetve különböző hüvelyi pesszáriumok alkalmazása. Végső esetben a tüneti megoldás marad a különböző egészségügyi pelenkák alkalmazásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában