Helyi közélet

2012.11.11. 14:19

Súlyos gond, szülés után

Borsod-Abaúj-Zemplén - Felhívásunkra: küldjenek témajavaslatokat Egészség rovatunkba, érkezett a következő levél hölgy olvasónktól.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Felhívásunkra: küldjenek témajavaslatokat Egészség rovatunkba, érkezett a következő levél hölgy olvasónktól.„Négy évvel ezelőtt szültem 4 kilogrammos babámat. Semmiféle betegségben nem szenvedek, mégis súlyos gondjaim lettek közvetlenül a szülés után – gondolom, mert könyökkel nyomta ki belőlem a babát 2 nőgyógyász...” – kezdődik a levél.

Megalázó helyzetben

„Folyamatosan csorgott a vizeletem, rettenetesen megalázottá váltam, sőt, sajnos valami kezdett kilógni a hüvelyemből is, és – elnézést a szóért –, de nem tudtam , csak nagyon nehezen székletet üríteni. A nőgyógyász, akinél szültem, mindent rendben talált, vagyis azt mondta, hogy minden rendben és ez rá is írta a záró jelentésemre.

Pedig dehogy volt! Tönkre ment az egész életem! Míg én minden egyes gyerekemelésnél bepisiltem, a férjem sajnos nem találta kielégítőnek a szexuális kapcsolatunkat sem: nem érzett semmit... Én viszont folyamatos húzó érzéssel küszködtem: ha álltam, vagy sétáltam. Sportolni nem mertem többé. Néha, bevallom, voltak olyan gondolataim, hogy nemigen érdemes így tovább élni...” - vallja be olvasónk. Hozzáteszi: Elnézést, hogy leírtam ezt, sajnos akkor komolyan gondoltam, most már csak egy rémálom!

„Sok nőgyógyászt felkerestem, köztük a SOTÉT, DOTÉT, Pécset, Telki Magánklinikát, de csak a hüvelyplasztikai műtétet, illetve a méheltávolítást ajánlgatták, mert ugyanis méhsüllyedésem, hólyag- és végbélsérvem lett a szülés után. Mint kiderült: a saját méhszájam dudorodott ki a hüvelybemenetből... Csakhogy a hüvelyplasztika nem megoldás a gátizom meggyengüléséből fakadó problémákra — ez nő ismerőseim tapasztalata is, illetve utánaolvastam a dolognak.”

Megoldást hozott

„Végül egy nőgyógyász a gátizomzat erősítésére kocka pesszáriumot adott, amitől napközben megszűntek a gondjaim. Két másik eszköztől pedig felépült a gátizomzatom, ami ma már egészen jól tartja a hólyagomat, méhemet. Nagyon hálás vagyok azért, amiért egyáltalán olvashattam e terápiáról a neten! Igazából az döbbent meg leginkább, hogy sok ismerősöm átesett már „feleslegesen” a hüvelyplasztikán, kiújult a panasz mindnél, mert egészen egyszerűen nem tudott e konzervatív terápiáról. Szerintem nagyobb nyilvánosságot érdemelne.”

Megkérdeztük

Olvasónk levelét eljuttattuk a Megyei Kórház szülész-nőgyógyász főorvosának, dr. Farkas Lászlónak (múlt heti telefonos szakértőnknek), aki reagált rá.

ÉM-SzK


Természetesen: kezdet és kiegészítés

– A természetes gyógymódok (életmódváltozások, hólyagedzés, medence-, intimtorna, hüvelyi pesszáriumok) alkalmazása a vizeletcsepegésben szenvedők önálló vagy kiegészítő kezelésként egyformán nélkülözhetetlenek – vetette előre dr. Farkas László szülész-nőgyógyász főorvos. – Előnyük, hogy mellékhatásuk, szövődményük nincs. Helyénvaló, ha a kezelést a természetes gyógymódokkal kezdjük, még a haspréses vizelet csepegésben szenvedőknél is, s nemcsak azoknál, akiknek egészségi állapota nem engedi a műtétet, vagy nem akarják, hogy műtsék őket, hanem a műtét kiegészítésére is. A műtétre váróknál célszerű a természetes gyógymódokat már a műtét előtt elkezdeni. Előfordul, hogy hatására a vártnál is kifejezettebben szűnnek meg a beteg tünetei, néha annyira, hogy a tervezett műtéttől is eláll. Megfelelő medencetornával, hüvelyi kockapesszárium alkalmazásával akár a vizelet csepegések 50-60 százaléka is megszüntethető. Legnagyobb jelentőségük a vizeletcsepegés kevert formájánál van. A B.-A.-Z. Megyei Kórház Nőgyógyászati Osztályán már hosszabb ideje megfelelő pácienseknél rutinszerűen alkalmazzuk a hüvelyi kockapesszáriumok különböző méreteit sikeres eredménnyel és jó hatásfokkal – erősítette meg a főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában