Helyi közélet

2012.11.29. 13:55

Polgárőrség lehet-e a Szebb Jövőért polgárőrség?

Miskolc - Megalakulhat a Jobbik polgárőr egyesülete? Jogszerű a névhasználat?

Miskolc - Megalakulhat a Jobbik polgárőr egyesülete? Jogszerű a névhasználat?Pénteken megalakul a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület miskolci egysége, amely aznap az Avason kezdi munkáját – jelentette be Jakab Péter, a Jobbik megyei és miskolci alelnöke. A polgárőrszövetség szerint azonban a Jobbik nem alapíthat polgárőrséget. Mi lesz a szervezettel?

„Aki polgárőrséget alapít, annak a szövetségre vonatkozó törvényt ismernie kellene. Ugyanis, aki életrehív egy ilyen őrséget, kikötés, hogy politikai tevékenységet nem folytathat, pártoktól függetlennek kell lennie. Ebben az esetben pedig éppen a párt alelnöke kezdeményezte az őrség megalakulását” – kezdte Csóra György, a megyei polgárőr szövetség elnöke. Hozzátette: egy polgárőrség megalakulásánál feltétel az is, hogy a megyei, majd az országos polgárőrség befogadja a szervezetet. Hangsúlyozta: ez ebben az esetben nem történt meg. Azt is elmondta: lehet, hogy nem polgárőrségként működnek majd, de névhasználatuk megtévesztő. „Ha ilyen formában megalakulnak, megtesszük a megfelelő jogi lépéseket” – fogalmazott.

Mindezek ellenére a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megalakul. Mindezt Jakab Péter mondta. Azt is: a fenti okok miatt névváltoztatásuk folyamatban van. Mi lesz az új nevük? „Szebb Jövőért Magyar Önvédelem” – válaszolta.

Jakab Péter hangsúlyozta: éppenúgy, mint a városőrök sétálnak majd a közterületeken, ha rendbontást tapasztalnak, értesítik a rendőrséget, intézkedési jogkörük ugyanis nem lesz.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában