Helyi közélet

2012.11.11. 14:21

Önmagában véve csak egy tünet...

Borsod-Abaúj-Zemplén - Olvasónk levele jó apropó volt ahhoz, hogy az inkontinencia témáját körbejárjuk, dr. Farkas László segítségével...

Borsod-Abaúj-Zemplén - Olvasónk levele jó apropó volt ahhoz, hogy az inkontinencia témáját körbejárjuk, dr. Farkas László segítségével...Amikor valakinek alkalmatlan helyen és alkalmatlan időben, akaratlanul elcseppen, vagy elfolyik a vizelete, az nemcsak testi panaszt okoz számára, hanem kellemetlen érzelmi hatása révén annál sokkal összetettebb nehézséget jelent. Beilleszkedési zavarokat okozhat, a munkaképesség csökkenéséhez vezethet, aminek egyenes következménye az életminőség romlása. A vizeletcsepegés (inkontinencia) önmagába véve csak egy tünet, mögötte akár szervi, akár lelki-testi (pszichoszomatikus) megbetegedés is állhat.

Sokféle okból

Az elváltozás érintheti a hólyagot, a zárórendszert, a medencefenéki izmokat. A kismedencei szervek süllyedésének a hólyagsérv, a vizeletcsepegés kialakulásának okai közt szerepelhet szülési sérülés, elhúzódó szülés, túl nagy magzat, a gátmetszés mellőzése. Gyakori ok még a tartós, nehéz fizikai munka, az elhízás, a krónikus hörgőgyulladás-köhögés is, mely hasűri nyomásfokozódást okoz. Változókorban az ösztrogén hiányában kialakuló szöveti sorvadás, húgyúti gyulladás is vizeletinkontinenciához vezethet.

Ami orvoshoz „visz”

A legfontosabb tünetek, melyekkel a beteg orvoshoz fordul az a hüvelyi teltségérzés, a hát-derékfájdalom, a közösülési nehézség és a vizelettartási képtelenség.

A vizeletinkontinencia leggyakoribb formája a nevetésre, tüsszentésre, lépcsőn járáskor, teher emelésekor jelentkező vizeletcsepegés. Másik forma az igen erős vizelési késztetéssel együtt járó vizelettartási zavar. Ismert még többek közt ezek kevert jellegű megjelenése.

A kezelés kulcsa

A beteg kezelésének kulcsa a tüneteket kiváltó ok felderítésében rejlik, ami szakorvosi feladata. A pontos diagnózis felállításához nőgyógyászati, urológiai, ultrahangos, vizeletáramlási, CT, vagy MR vizsgálatokra, hólyagtükrözésre van szükség.

A vizelési zavarok kezelését annak megfelelően kell alkalmazni, hogy milyen eredetű az inkontinencia. Ez lehet természetes gyógymód, mint az életmód-változtatás, a hólyagot ingerlő ételek, italok mérséklése (alkohol, kávé, fűszeres, csípős ételek), fogyás, a székrekedés rendezése, hólyagedzés, vagy medencetorna (intimtorna), hüvelyi pesszáriumok alkalmazása. Ha az orvos úgy dönt, hogy a kezelés konzervatív formájára van szükség, úgy a medencefenék-izmok megerősítésére a pácienst gyógytornászhoz is irányítja.

A fizioterápia alkalmazásának célja a vizeletcsepegés megelőzése, gyógyítása, az akaratlan vizeletvesztés fokának csökkentése, ezzel a beteg állapotának és életminőségének javítása.

Amennyiben az elváltozás súlyossága, illetve formája azt igényli, úgy gyógyszeres kezelés, vagy műtéti megoldás is szükségessé válhat. Műtét során a hólyagsérv megszüntetésre kerül a húgycső alátámasztásával együtt, vagy szövetbarát háló, szalag beültetése történik, melyek tartósan állítják vissza az eredeti anatómiai helyzetet.

A műtéti kezelést követően a gyógytorna feladata a műtéttel elért eredmények állandósítása, a vizeletcsepegés kiújulásának megelőzése.

Egyéne válogatja

Az optimális kezelések megválasztásakor figyelembe kell venni az anatómiai elváltozást, a beteg életkorát, a panaszok mértékét, a szexuális aktivitást, valamint a későbbi gyermekvállalási szándékot.

ÉM-SzK

 

 


A B.-A.-Z. Megyei Kórház Nőgyógyászati Osztályán

A cikkben felsorolt kezelések mindegyikét alkalmazzák, nőgyógyász szakorvos irányításával.

A kórház inkontinencia ambulanciáján péntekenként 12.30-tól előzetes telefonos bejelentkezés után urológus szakorvos végzi a vizsgálatokat, ill. a szükséges gyógymódok előírását.

A MISEK (miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi központ) csabai kapui telephelyén is van inkontinencia ambulancia, ahol a rendelés keddenként 13 órától 15 óráig tart. Nincs előzetes bejelentkezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában