Helyi közélet

2012.11.13. 11:54

Miskolc: Ez az adó, nem az az adó

Miskolc - Az új adónem bevezetése a lakosságot érintette volna, az adóemelés csak a nagyobb vállalkozásokat.

Miskolc - Az új adónem bevezetése a lakosságot érintette volna, az adóemelés csak a nagyobb vállalkozásokat.A novemberi közgyűlési ülés napirendjei közt szerepelt az az előterjesztés, amely a helyi adók rendeletének módosításáról szól. Egészen pontosan arról, hogy a város egy új adónemet vezetett volna be, a telekadót, amely a lakosság adóterheinek növekedését jelentette volna. A javaslat azonban még a közgyűlési ülés előtt elvesztette aktualitását. A városházáról ugyanis közlemény érkezett: „Dr. Kriza Ákos polgármester kérésére a város jegyzője visszavonja a helyi adórendeletek felülvizsgálatára és módosítására, valamint helyi telekadó bevezetéséről szóló rendelettervezetét, mert a város lakosságának adóterhei nem növelhetők.”

Miskolc honlapján, a közgyűlési, sürgősségi napirendek között azonban találunk még egy előterjesztést, amely adóról, egészen pontosan adóemelésről szól. Azt javasolja, hogy az építményadót, a jelenlegi 1100 forint per négyzetméterről 1722 forintban maximálja a város. Az előterjesztő szerint azonban ez csak szűk kört érint, elsősorban nagyáruházakat, bevásárlóközpontokat, irodaházakat, a lakosságot pedig nem.

Kérdés-válasz

Az adóemelésről szóló előterjesztést látva tettük fel kérdéseinket az önkormányzatnak:„Kriza Ákos, polgármester a múlt héten visszavonta az új adónem bevezetéséről szóló javaslatot, ez mennyiben különbözik a korábbitól? Mennyi plusz bevételt vár ettől a város?”

Kérdéseinkre Dobos Tímea városházi szóvivő a következő választ adta: „Nincs olyan sürgősségi előterjesztés, ami a lakosságot érinti, vagyis marad, amit Polgármester úr kijelentett! Az előterjesztésből a telekadó részt (ami érintette volna a lakosságot) kivette az előterjesztő, csak az építményadó rész maradt benne. Az építményadó eddig is volt, ezt emelik meg, ha a közgyűlés megszavazza.”

ÉM-NSZR


Van sapkája, nincs sapkája, mindenképpen kijár neki a tasli – ez a politika teljességgel öncélú, szűklátókörű... - Bujdos Attila írása.

Miskolc – Miskolcnak mint eladósodott városnak nagy segítség lesz a hitelek állami átvállalása.

Miskolc – Miskolc bevezette volna a telekadót, de inkább mégsem…

Miskolc – Dr. Kriza Ákos polgármester kérésére a város jegyzője visszavonja a helyi adórendeletek felülvizsgálatára és módosítására, valamint helyi telekadó bevezetéséről szóló rendelettervezetét, mert a város lakosságának adóterhei nem növelhetők – tájékoztatta a Borsod Online-t Dobos Tímea, a Városháza szóvője.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában