Helyi közélet

2012.11.16. 14:15

Megvágják az egyetemi ösztöndíjat

Miskolc, Sárospatak - Kevesebb egyetemi hallgató kaphat ösztöndíjat a jövőben.

Miskolc, Sárospatak - Kevesebb egyetemi hallgató kaphat ösztöndíjat a jövőben.Újabb csapás az egyetemi hallgatók számára. A kormányzati elképzelések szerint a hallgatóknak csak a 35 százaléka juthatna tanulmányi ösztöndíjhoz. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája aggályosnak tartja ezeket a terveket, felmérésükből ugyanis az derül ki, hogy a hallgatói támogatások csökkenése miatt sokan kiesnének a felsőoktatásból.

Szabady Szabolcstól, a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnökétől megtudtuk, ma az egyetemi diákoknak körülbelül a fele juthat tanulmányi ösztöndíjhoz. Az arány csak a műszaki karokon alacsonyabb (40 százalék körüli), mert ott szigorúbbak az ösztöndíjhoz jutás feltételei. Szabady Szabolcs szerint a tanulmányi ösztöndíjnak nagyon nagy szerepe van a hallgatók ösztönzésében. Ha a támogatás csökken, félő, hogy a tanulmányi színvonal is csökkenni fog, jelezte.

Nem emelkedett

A Miskolci Egyetemen a tanulmányi ösztöndíj felső határa jelenleg 45 ezer forint/fő/hó, de vannak olyan karok, ahol csak 24-25 ezer forint. Ezt persze csak a legjobb tanulmányi átlaggal rendelkezők érhetik el. Ennek ellenére nagyon sok hallgatónak még dolgoznia is kell a tanulás mellett, mert csak így tudja kifizetni a kollégiumot, az utazást és a megélhetés költségeit, mondta az elnök. Hozzátette: a tanulmányi ösztöndíj felső határa a hallgatói normatívához kötött, ami jelenleg 119 ezer forint/fő/hó, ez viszont négy éve nem emelkedett, tehát még az infláció mértékét sem követi. Az elnök azt el tudná fogadni, hogy a hallgatók 40 százaléka ösztöndíjhoz jusson a jövőben, de 35 százalék szerinte meglehetősen kevés.

Az újabb megszorításnak a sárospataki Comenius Főiskolai Karon sem örülnek, mondta portálunknak Molnár Gergő, a kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke. Véleménye szerint a mostani 50 százalék is kevés. Ezért sok fiatalnak fel kell venni a diákhitelt, mint ahogy neki is, csak azt nem tudja, hogy majd a pedagógus-fizetésből hogyan tudja visszafizetni az adósságot. Az ösztöndíj egy főre eső összegét is kevésnek tartja az elnök, mint fogalmazott, ebből nem jön ki a kollégium, az utazás, az étkezés és az egyéb költségek. Mint fogalmazott, már most is egyre kevesebben jelentkeznek a karra, ha csökken a támogatás, még kevesebben lesznek.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában