Helyi közélet

2012.11.28. 08:18

Már több mint egy éve előzetesben a kamasz

Miskolc - Családja nem mentegetni akarja, csak azt szeretnék, ha szabadlábon védekezhetne.

Miskolc - Családja nem mentegetni akarja, csak azt szeretnék, ha szabadlábon védekezhetne.„November 30-án lesz hat hónapja, hogy vádat emeltek az unokám ellen, abban bízunk, hogy az ilyenkor kötelező felülvizsgálat után kiszabadulhat az előzetes letartóztatásból”, mesélte munkatársunknak annak a 15 éves kamasznak a nagyapja, aki már egy éve előzetes letartóztatásban van.

A kamaszt azzal vádolja az ügyészség, hogy Perecesen rátörte az ajtót dédnagyanyjára, megverte, majd elvitt a házból egy bútorszéfet, amiben hárommillió forint volt.

Furcsaságok az eljárás során

A fiú elismerte, hogy köze volt a rabláshoz, ám a családja, és az általuk megbízott rendőrségi szakértő szerint arra számos bizonyíték utal, hogy nem ő követte el, egyebek mellett a dédi vallomása, aki egyértelműen kijelenti ezt - vagyis kijelentené, ha bárki is megkérdezte volna tőle az eljárás során.

A rablás alkalmával elvitt pénz egyébként nem a dédié volt, hanem az ugyanebben a házban, de külön lakrészben élő nagyapáé, aki annak ellenére nem sértettként szerepel az ügyben, hogy erről a főügyészség állásfoglalást is adott ki a számára.

A család óvadékot is felajánlott a fiú szabadítása érdekében, de azt elutasította a bíróság, mondván: a család jómódú, így várhatóan segítenék a fiút, hogy az eljárásból kihúzza magát. „Eszünk ágában sincs ilyesmit tenni! Azt nem vitatjuk, hogy a gyerek benne volt a bűncselekményben, mi csak azt szeretnénk, ha az ügy rendesen fel lenne derítve, és azok is felelnének a tetteikért, akik erre rávették az unokámat”, fakadt ki nagy hangon a nagyapa, akit az unokája legutóbbi tárgyalásán 100 ezer forint rendbírsággal sújtott a bíróság egy hasonló kirohanásért. „Nem akartam én senkit se bántani, de rossz a fülem, és azon is felháborodtam, hogy a valódi bűnösökkel, akik kényszerítették az unokámat, senki sem foglalkozik”.

A család és a megbízott nyomozó szerint ugyanis a 14 éves fiút folyamatosan zsarolták ismerősei, egyre több és több pénzt követelve tőle. A gyereken látszottak is a bántalmazás jelei, de nem merte elmondani a családjának, honnan erednek a sebek.

Cipők nyomán

A család szerint igazukat bizonyítékok támasztják alá, de azokat senki sem vette figyelembe eddig. Ilyen a helyszínen talált lábnyom, ami kisebb, mint a vádlott fiú lába, akinek a cipője ráadásul olyan mértékben le volt kopva, hogy nem hagyhatott olyan nyomot. A család megszerezte a közeli kisbolt biztonsági kamerájának felvételét is, amin látszik, hogy az elkövető fehér cipőt visel, azonban a fiúnak fekete volt a cipője.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában