Helyi közélet

2012.11.10. 13:52

Kiből lehet majd segélyhívós?

Miskolc - A 112-ből több mint 400 új munkahely lesz Miskolcon, jövőre nyílhat az új segélyhívó központ.

Miskolc - A 112-ből több mint 400 új munkahely lesz Miskolcon, jövőre nyílhat az új segélyhívó központ.A 112-es segélyhívó központ egyik központja Miskolcon épül meg - erről adtunk hírt júliusban. Akkor kezdődtek ugyanis a munkálatok a volt hadkiegészítő parancsnokság épületében, ahol helyet kap az ország egyik központja. A másik Szombathelyen létesül majd, de a miskolci lesz a nagyobb. Utánajártunk, milyen lesz a rendszer, és a több mint 400 dolgozót mikortól kezdik felvenni.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályától azt az információt kaptuk: a rendszer teljes megvalósulása 2013 második félévében várható.

Milyen készültségi szinten áll most a beruházás? „A projekt megvalósítási szakaszban van. Folyamatban van az egyes közbeszerzési eljárások előkészítése, illetve néhány eljárás már le is zárult, amelyeknek megfelelően a vállalkozók a szerződések teljesítését megkezdték. Az Ajánlatkérő az ESR-112-es projekt Hívásfogadó Központokra kiírt infokommunikációs közbeszerzési eljárása kapcsán várhatóan idén novemberben kihirdeti az eljárás eredményét. A Hívásfogadó Központok (mindkét helyszínen, tehát Miskolcon és Szombathelyen is) építészeti beruházása már zajlik. Befejezésük az év végére várható” - tudtuk meg.

Milyen összegű beruházás ez? „A projekt részben Európai Uniós, részben hazai forrásból valósul meg. Az Európai Uniós forrás mértéke mintegy 5 milliárd forint, amelyet országos kiterjedésben hasznosítunk. Hazai forrásból a Belügyminisztérium 720 millió forintos keretéből valósulnak meg a Hívásfogadó Központok, és 680 millió forintból kerülnek át- illetve kialakításra az összevont megyei rendőrségi és katasztrófavédelmi tevékenység-irányítási feladatok ellátására alkalmas központok” - válaszolták.

Miért pont Miskolcot választották? „A rendelkezésre álló infrastrukturális feltételek és a képzésben szerepet játszó helyi Rendőr Szakközépiskola jelenléte is pozitív irányban befolyásolta a döntést” - tudtuk meg.

Később tájékoztatják

A minisztériumban megtudtuk azt is, hogy, akik a segélyhívóban szeretnének dolgozni, azoknak a munkaügyi központokban lehet jelentkezniük. Mikortól? „A felvételek időpontjáról a lakosság később kap tájékoztatást, ez rengeteg feltétel megvalósulásától függ” mondták.

Mi a feltétele, hogy valaki ott dolgozhasson? „A középiskolai érettségi valamennyi kollégánál alapkövetelmény, néhány pozícióban pedig egy idegen nyelv szóbeli és írásbeli ismerete is szerepel az elvárások között. A kiválasztott munkatársak speciális, két hónapos alapképzést és legalább két hetes informatikai, a kialakításra kerülő rendszer használatáról szóló alapképzést kapnak. A hívásfogadó operátorokkal szembeni számos kompetenciaelvárás kapcsolódik a kommunikációhoz, a problémamegoldáshoz, a döntési képességhez, a fegyelmezett, szabálykövető magatartáshoz és nem utolsó sorban a stressztűrő-képességhez. Ezeken túlmenően a kreatív gondolkodás, a meggyőzési képesség és más hasonló alapelvárás szerint választják ki a jelölteket” - magyarázták.

Kiszűrik

Mennyiben lesz korszerűbb ez a központ, mint a korábbi segélyhívók? „...A kialakuló rendszer valós idejű adat- és hangkapcsolatot biztosít a készenléti szervek érintett szereplői, az irányítók és a végrehajtók között. A rendszer biztosítja majd a kor követelményeinek megfelelő segélykérési csatornák (telefon, eCall, SMS, MMS, Internet stb.) kezelhetőségét. A hívások fogadásakor a rendszer biztosítani fogja továbbá a hívó helyének meghatározását és térképen való megjelenítését (a rendelkezésre álló információk pontosságának megfelelően). Létrejönnek a segélykérések előszűrését (beavatkozást nem igénylő hívások leválasztását) biztosító Hívásfogadó Központok (HÍK), amelyek a nemzetközi tapasztalatok alapján tehermentesítik a tevékenység-irányítókat azzal, hogy csak olyan eseményeket adnak át, amelyek valós beavatkozást, intézkedést igényelnek.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában