Helyi közélet

2012.11.12. 18:27

Kéménytüzek miatt figyelmeztet a katasztrófavédelem

Mezőkeresztes, Miskolc, Pálháza, Rudabánya, Sátoraljaújhely - A kormos kémény tüzet foghat, de az elhanyagolt gázkészülék is ölhet.

Mezőkeresztes, Miskolc, Pálháza, Rudabánya, Sátoraljaújhely - A kormos kémény tüzet foghat, de az elhanyagolt gázkészülék is ölhet.Az elmúlt napokban több olyan tűz- és káreset történt megyénkben, melyek a tüzelő- és fűtőberendezések nem rendeltetésszerű használatára, illetve a kémények nem megfelelő tisztítására vezethetők vissza.

A múlt héten hétfőn Pálházán, szerdán Rudabányán és Sátoraljaújhelyen, csütörtökön Mezőkeresztesen keletkezett kéménytűz, melyek oka a kéményben lerakódott korom meggyulladása volt. Az ilyen tűzeseteket többnyire a karbantartás és tisztítás hiánya okozza. A legtöbb kormot a szén- és fatüzelés termeli, ezért az ilyen fajta kéményeket évente sepertetni kell. A gázüzemű berendezések égéstermék-elvezetőit évente, szilárd és vegyes tüzelésű berendezéseknél félévente ellenőrzik a szakemberek. Amennyiben a szolgáltató a felülvizsgálatot nem tudja elvégezni, vagy a feltárt hiányosságokat az üzemeltető nem szünteti meg, tűzvédelmi bírság szabható ki, figyelmeztetett a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, hozzátéve: saját és családja biztonsága érdekében mindenki tegye lehetővé az ellenőrzést, engedje be a kéményseprőt, és házilagosan soha ne égesse ki a kéményt!

Amennyiben mégis tüzet fog a kémény, távolítson el minden éghetőt a kályha vagy kandalló közeléből, csökkentse a kéményhuzatot a nyílászárók zárva tartásával és hívja a tűzoltókat a 105-ös telefonszámon, vagy a 112-es egységes segélyhívón.

A gézkészülékre is figyelni kell

Nemrégiben Sátoraljaújhelyen tízen szenvedtek szénmonoxid-mérgezést, a hétvégén pedig egy miskolci társasházi lakáshoz riasztották a tűzoltókat, ahol szén-dioxid-mérgezés gyanúja merült fel. A legfontosabb szabály, hogy csak engedélyezett típusú és kifogástalan műszaki állapotú tüzelő- és fűtőberendezések használhatók, a tulajdonosnak pedig gondoskodnia kell róla, hogy a berendezéseket meghatározott időszakonként szakember vizsgálja át. A vegyes tüzelésű fűtőberendezés használatakor meg kell győződni arról, hogy az állandó szellőzés megoldott!

A szabálytalan kéménybekötés, a nem megfelelően karbantartott berendezések használata életveszélyes, szénmonoxid-mérgezést eredményezhet! A mérgezés megelőzésére érdemes szénmonoxid-érzékelőt vásárolni, ami a gázkoncentráció emelkedése esetén hangjelzéssel figyelmeztet a veszélyre.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában