Helyi közélet

2012.11.04. 13:08

Kedvezmény kedvezmény hátán

Miskolc - A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díja idén is hatalmasat esett.

Miskolc - A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díja idén is hatalmasat esett.Az idén is kevesebbet kell fizetnie azoknak, akik sikeresen váltanak biztosítót, a cégek közötti verseny ugyanis nem csillapodik. Bár néhány évvel ezelőtt arról adtunk hírt, hogy jelentőségét veszíti a gépjármű-felelősségbiztosítási kampány, mert eltörölték a szerződéskötési időszakot, lehetővé téve ezzel, hogy az újonnan beszerzett, és biztosított járművek biztosítási évfordulója más és más legyen. Akkor azt jósolták a szakemberek, hogy néhány év alatt lecserélődik az autópark, és így “kifutnak” azok a járművek, amelyek biztosítási évfordulója novemberben van, azonban a gépjárműpiac összeomlása keresztülhúzta ezeket a várakozásokat. Ennek folyományaként idén is van gépjármű-felelősségbiztosítási kampány, ami azzal, hogy november elsején a különböző alkuszportálokon megjelentek a díjkalkulátorok, ismét kezdetét vette.

A 2013-as biztosítási díjakon akár komoly összegeket is spórolhat, aki kihasználja a kedvezményeket. Az jár a legjobban, aki interneten keresztül köti meg a kötelezőjét, és így is tartja a kapcsolatot a járművét biztosító társasággal, ugyanis az elektronikus kommunikációs és az elektronikus ügyfélszolgálati kedvezmény egyaránt 35 százalék, vagyis már ezzel megspórolhattuk a díj egyharmadát. Annak függvényében, hogy melyik társaság melyik társadalmi réteget tekinti célcsoportjának, változnak a kedvezmények. Leszögezhető, hogy a köztisztviselőket és közalkalmazottakat a legtöbb társaság kedveli, van olyan biztosító, amelyik 10, mások 15 százalék kedvezményt adnak nekik, míg egyéb társaságok a vállalkozói réteget célozták meg.

Hasonlóan jó ügyfélnek tartják a nyugdíjasokat és a családosokat is, ők is hasonló kedvezményben részesülnek, de a biztosítók a márkahűséget is díjazzák: ha valamilyen más biztosítása - CASCO, lakásbiztosítás - is van az autósnak az adott cégnél, újabb díjmérséklésre számíthat, de van olyan társaság is, amelyik már azért ad öt százalék kedvezményt, ha az autós rendelkezik egy hazai kereskedelmi lánc hűségkártyájával, bizonyos magazinokat járat, vagy rendelkezik BKV-bérlettel. A díjkedvezmények az adott társaság társadalmi felelősségvállalását is tükrözhetik, az egyik egyesületnél például 10 százalék díjkedvezmény jár a polgárőröknek, míg mások a mozgássérültek számára kínálnak mérsékeltebb díjakat. Az is látszik, hogy a biztosítók szakítanak az orbáni családmodellel - három gyermek, három szoba, négy kerék - és akár a díj egyötödét is elengedik több jármű biztosítása esetén.

A fentiek hatására sok esetben a felére esett a kötelező jövő évi díja, a legalacsonyabbak 3000 forint körül vannak negyedéves befizetéssel, ami szakemberek szerint már a működési miniumérték közelében van, ugyanis alig fedezik a társaságok ügyviteli költségeit.

A díjak ilyen mértékű esésére azonban nem számítottak a hozzáértők, mert szerintük a kárhányadok mindössze 5 százalékos díjesést indokoltak volna. Mivel a társaságok zöme kiegészítő termékeket is kínál (vagy a kötelezőt tekinti annak), leginkább akkor spórolhatunk, ha ugyanannál a biztosítónál kötünk CASCO-t vagy lakásbiztosítást is. A most váltók átlagos díja a biztosítas.hu első kalkulációi szerint 10400 forint körül alakul. A HVG szerint ha ez így marad, az közel hárommilliárd forintos díjcsökkenést okozhat a jelenleg 15 biztosítós, 82 milliárd forint összbevételű kötelezőbiztosítási piacon.

ÉM-SZP

Tanácsok a kötelezőt váltóknak

1. Kössük interneten a biztosítást! Olcsóbb, és azonnal össze tudjuk hasonlítani a különböző társaságok díjait.

2. Minden ajánlatot vizsgáljunk meg, vessük össze azokat!

3. Szerződjünk egyesülettel! A biztosító egyesületek díjai általában alacsonyabbak.

4. Díjfizetésnél figyeljünk oda, hogy ne csússzunk ki az esedékességtől számított 30 napos türelmi időből, különben automatikusan megszűnik a szerződésünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában