Helyi közélet

2012.11.28. 21:50

Ismét szabad volt a pálya

Szerencs - 31 kiállító segítette a tanulók pálya-, és szakmaválasztását szerdán Szerencsen.

Szerencs - 31 kiállító segítette a tanulók pálya-, és szakmaválasztását szerdán Szerencsen.A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja „Szabad a pálya!” címmel Szerencsen rendezte meg szerdán pályaválasztási kiállítását, ahol 31 kiállító (közép-és felsőfokú oktatási intézmény, felnőttképző, kamara, civil szervezet) segítette a tanulók pálya-, és szakmaválasztását.

- A kozmetikusokkal és az autószerelőkkel jöttünk Szerencsre - árulta el Zavar Réka, a miskolci Szemere Bertalan Szakközépiskola kozmetikus szakoktatója. - Mindig is népszerű szakma volt mindkettő a végzősök körében. Hogy minek kell megfelelnie a jelentkezőknek? Központi írásbelit nem írat az iskola, hanem átlag- és pontok alapján dől el az, hogy kit is veszünk fel. Az úgynevezett kiemelt szakmáknál, a táncosoknál, vagy a fotósoknál van alkalmassági vizsga.

Faicsiné Adorján Edit, a miskolci Kós Károly Építőipari Szakközépiskola tanára ugyanakkor elmondta, hogy ha a műszaki pálya iránt érdeklődnek a gyerekek, akkor két irányt tudnak nekik biztosítani.

- Az egyik a szakiskolai, a másik pedig a szakközépiskolai képzés - fogalmazott. - Nagyon szeretnénk visszaállítani a szakma becsületét akár a kőműves, akár az ács képzés felé. Ugyanígy a technikus képzésben is. Nyilván ez azt jelenti, hogy ne csak a gimnáziumok iránt érdeklődjenek a gyerekek.

Tapasztalataik szerint ugyanis, akik szakközépiskolából mennek továbbtanulni, sokkal jobb alappal indulnak, s talán sokkal könnyebben is veszik az akadályokat.

- Érdemes átgondolni, hogy az alapokat szakközépiskolában kell megszerezni - tette hozzá.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója, Lórántné Orosz Edit többek között az ilyen jellegű események fontosságát hangsúlyozta, hiszen a munkaügyi központ 12 éve szervezi a pályaválasztási kiállításokat, de soha nem egy miskolci rendezvényt igyekeznek szervezni.

- Egy rossz pályadöntéssel determinált a munkanélküliség. De vannak olyan szakmák, amiben nem tudjuk a gazdálkodók munkaerő igényét kielégíteni - mondta. - Ilyenek például a fémipari szakmák.

Több, mint esemény

A szakember kérdésünkre kijelentette: először gyűjtsenek információt a pályaválasztók a keresett szakmákról.

Még mindig a képzettség, a tanulás jelenti a nagyobb munkaerő-piaci esélyt – jelentette ki. – A középiskolások számára is reális elhelyezkedési esélyt ad, ha továbbtanulásuk során pl. természettudományos, vagy műszaki végzettséget szereznek.

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere abbéli reményének adott hangot, hogy a rendezvény többet jelent egyszeri eseménynél, hiszen a település környékén nyomasztó a munkanélküliség.

- A környezetemben is sokan keresik a boldogulásukat valahol Nyugat-Európában, de nem a végzettségüknek megfelelő helyen - nyilatkozta a városvezető. - Az a dolgunk, hogy az itt élőknek munkahelyet teremtsünk, aminek első lépése a képzés. Büszke vagyok rá, hogy ezt az eseményt városunkban rendezték, s amelyre láthatóan óriási az érdeklődés. 


Megkérdeztük: Milyen szakok iránt érdeklődnek a végzősök?

Kocsis Mária: A kozmetika és a fodrász szak a lányok körében nagyon népszerű jelenleg, míg a fiúknál az elektronikával és a számítógéppel kapcsolatos szakok.  

Trembeczki László: A lányok láthatóan a kozmetika, és fodrász szak iránt. A fiúk egy része pedig tapasztalataim szerint nem tanulnak tovább egyetemen, vagy főiskolán, hanem szakmát próbálnak tanulni. Az informatika, és autószerelő szakma is tartja a népszerűségét.

Balázs Roland: A középiskolás lányokat a kozmetika szakma, a fiúkat pedig az autóelektronika érdekli. Többen közülük továbbtanulnak, vagy kimennek külföldre dolgozni.

Csicsek Diána: Kiskoromtól kozmetikus szerettem volna lenni, de a baráti körömből sokan egyetemen - például jogot - tanulnak.

Kozák Bernadett: A vendéglátás, a fodrászat, vagy a kozmetika nagyon népszerű az általános iskola után pályát kereső lányoknál. A fiúknál az elektronika, informatika. Utána az egyetem, vagy a főiskola viszont már pénztárcafüggő.

Ruszkai Adél: A végzős, vagy az érettségi előtt álló fiatalok keresik az emelt képzést, de szeretik a pályaválasztási tanácsadásokat is. Az orvosi mindig népszerű, de mivel én például nyelvi szakon tanulok, ezért ezen a vonalon szeretnék továbbtanulni akár tanárként, tolmácsként, vagy idegenforgalmi, turizmus vonalon.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában