Helyi közélet

2012.11.25. 17:45

Infarktus - A szívizommentés életet menthet

Borsod-Abaúj-Zemplén - Mi kell az infarktus biztos diagnózisához? Elsőként erre adott választ dr. Csapó Kálmán főorvos.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Mi kell az infarktus biztos diagnózisához? Elsőként erre adott választ dr. Csapó Kálmán főorvos.A biztos diagnózis felállítása a tünetek értékelésén túl 12 elvezetéses EKG vizsgálaton és intézetben bizonyos esetekben speciális biomarkerek kimutatásán alapul.

Nem szabad késlekedni

A beteg további sorsát legtöbbször az dönti el, hogy ő maga és környezete hogyan reagál és értékeli az újkeletű panaszokat. Ha valaki szokatlan, nagyon kellemetlen érzést tapasztal, erős fájdalommal, és ez 20 percnél tovább tart, akkor a kezelés második elemeként a rohammentő kihívása és helyszíni ellátása szükséges – szól a szakember tanácsa.

Az eredményes gyógyítása kezelési lánc kialakításával biztosítható. Az első orvosi találkozásig a betegek felelőssége jelentős az esetleges késésekért. A diagnózis felállítását követően az egészségügyi rendszer (mentőszolgálat, illetve a szívkatéteres laboratórium) elérhetőségétől függ az ellátás minősége. Az időfaktor meghatározó tényező, mivel a szívizommentés életet menthet. Az első láncszem a betegen és a környezetén múlik. A gyors diagnózis képezi a következő láncszemet.

Hogy megy nálunk?

Régiónkban úgynevezett transtelefonikus EKG rendszer biztosítja a kiérkező mentőszolgálat és a régiókhoz tartozó sürgősségi osztályokról történő 12 elvezetéses EKG beküldését osztályunk intenzív részlegére és az aktuális eset kapcsán konzultáció történhet a beteg megfelelő helyre szállításában és ellátásában. A diagnózis felállítását követően szívkatéteres laboratóriummal rendelkező egészségügyi intézménybe való közvetlen szállításával menthető meg a legnagyobb mennyiségű szívizom.

A kezelés fő célja az elzáródott koszorúér mielőbbi megnyitása és a szöveti vérkeringés minél teljesebb visszaállítása. Ez történhet gyógyszeres vérrög oldással, hátránya, hogy 10-50 százalékban sikertelen. A legjobb eredmény az elzáródás mechanikus megnyitásával, szívkatetérezéssel érhető el, amikor is egy belső érprotézissel, stenttel történik az elzáródás megszüntetése és a szűkült ér kitágítása az érfal sérülés stabilizálása és támfalazása.

Az irányelvekben foglaltak szerint az időben történő szívkatéteres beavatkozásokkal az akut halálozási szám az évtizedek előtti 30 százalékról 7 -re csökkent.

Túl sokat hezitálnak

– A betegek sajnos túl sokáig hezitálnak míg orvoshoz fordulnak. Míg Ausztriában a szívinfarktusos tünetek megjelenését követően a betegek átlagosan 60-70 percen belül látja az orvos, ez az idő nálunk 3-3,5 óra – tudtuk meg dr. Csapó Kálmán a főorvostól.

A szívizomelhalás olyan súlyos lehet, hogy hirtelen keringés és légzésleálláshoz vezet és a beteg klinikai halál állapotába került. Ilyen helyzetekben legelső és legfontosabb a helyszíni újraélesztés elkezdése és a mentő hívása. Az újraélesztés során a beteg bal oldala mellé térdelve tenyerünket a szegycsont bal oldalára helyezve percenként 80-100 alkalommal a mellkas 4-5 centiméteres összenyomását végezzük, így a beteg keringését fenntarthatjuk a szakszemélyzet megérkezéséig, szól a főorvos intelme.

ÉM-SzK


Gyanújelek

A szívroham tünetei

Hhirtelen kezdődő szegycsont mögötti szorító, markoló, erős mellkasi fájdalom, mely kisugárzik a vállakba, bal karba, bal kéz kisujjaiba. Fizikai terhelésre fokozódik, pihenésre nem szűnik meg, hányinger, hányás, vérnyomáscsökkenés, hideg verejtékezés társulhat hozzá. A fájdalom miatt gyakori a halálfélelem. Alsófali infarktusnál hasi fájdalom vezetheti be a panaszokat. Néha tünetmentesen is lejátszódhat. A nitráttartalmú gyógyszer nyelv alatti bevételével a tünetek legfeljebb kismértékben enyhülnek. Az infarktusos mellkasi fájdalom jellege az angina pectorishoz hasonló, de általában hosszabb ideig (20-30 percnél) tart és jóval hevesebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában