Helyi közélet

2012.11.25. 13:07

Infarktus - 4 kérdésre 4 válasz

Olvasóink kérdéseire dr. Csapó Kálmán osztályvezető főorvos válaszolt

Olvasóink kérdéseire dr. Csapó Kálmán osztályvezető főorvos válaszolt

Édesapám két hete hirtelen hunyt el. Magas vérnyomást 2 éve állapítottak meg nála, a gyógyszert rendszeresen szedte, ami rendezte a vérnyomását. Könnyű fizikai munka közben érte az infarktus. Megtörténhet teljesen panaszmentesen is?

Az idősebb korban és cukorbetegek esetén gyakran atipusos formában jelentkezhetnek a szívinfarktusra jellemző panaszok, és gyakran tünet nélkül is néma infarktusokkal is találkozhatunk, melyek fulladás, szédülés képében jelentkezhetnek. A magas vérnyomásban szenvedő, későn ellátásra kerülő betegek esetében fejlődhet kivérzéses szívizomelhalás, ami szabad kamrafali repedéshez és hirtelen keringés összeomláshoz vezet. A trombusoldó kezelés alkalmával gyakrabban találkoztunk ilyen esetekkel, szívkatéteres kezelések után ilyen típusú mechanikai szövődmény már ritkábban fordul elő.

Évek óta visszatérő gondom van a magas vérnyomással, a problémáim általában szeptemberben szoktak jelentkezni ilyenkorra a munkámból fakadóan 7-8 kg-ot mindig felszedek. Ilynekor fel is szoktak írni egy kis vérnyomáscsökkentőt amit addig szoktam szedni -szedegetni, amíg be nem áll a vérnyomásom 135 alá, amit edzésekkel általában el is tudom érni.

Jó ez így? Idén sokat fáj a fejem és szédelgek is...

A magas vérnyomás kezelését életmód módosítással kezdjük: testsúlycsökkenés, sószegény étrend, fizikai aktivitás. Ha ezek nem oldják meg a problémát, gyógyszeres kezelés indokolt, mely hosszú távú, s legtöbbször életfogytig tartó kezelést és gondozást igényel. Célja a célszervek (agy, szem, szív, vese) betegségeinek megelőzése. Az ön esetében, elmondása alapján a nyári periódusban kezelési javaslatokkal ellentétes tendenciák figyelhetők meg. Az őszi, téli periódusban észlelt bizonytalan fejpanaszait az életmódváltozás mellett alkalmazott gyógyszerek hatására kialakult szokatlanul alacsonyabb vérnyomás értékekkel magyarázhatóak. Ezért az egész év során folyamatos kiegyensúlyozott, magas vérnyomásnak megfelelő életmód és szükséges gyógyszeres kezelés indokolt. Javasolt mindkét periódusban, esetlegesen a 24 órás ambuláns vérnyomás-ellenőrzés, ezek talaján a pontos vérnyomás beállítása. Így a feltételezett teóriánk igazolható, illetve a megfelelő kezelés indítható.

33 éves nő vagyok, 10 éve egy alkalmassági vizsgálat során szívzörejre hívta fel az orvos a figyelmem.Szív-uh eredménye: mitralis- és tricuspidalis insufficientia. Az utóbbi hetekben egyre többször érzek szívtáji szorítást és apró csipkedéseket, ami a bal vállamba is kisugárzik. Nem tudok a bal oldalamon aludni, mert egyre erősödő szívdobbanásokat érzek, ami fokozódik légvételre, és egyre gyakrabban tör rám erős hányinger... Mit tegyek?

Tekintettel arra, hogy családjában halmozottan fordulnak elő szívbetegek, kardiológiai kivizsgálás indokolt. Az egészségügyi alkalmassági vizsgálatán belül a 12 elvezetéses EKG vizsgálat, vérzsír, rizikótényezők meghatározása javasolt. Évente szívultrahangos vizsgálattal a bal kamra funkció, a mitrális billentyű elégtelenség mértékének és a globális bal kamra funkció ellenőrzésével érezheti leginkább biztonságban magát. Terheléses vizsgálattal a funkcionális kapacitásának objektív képét kapjuk, amennyiben mitrális prolapsus észlelhető az UH vizsgálattal akkor magnézium és béta blokkoló adása javasolt.

62 éves nyugdíjas vagyok. A néha előforduló 2-3 napos italozást követő 3-4 napi szeszmentes nap után a mellemben jelentkező erős nyomás szívprobléma, vagy elvonási tünet?

Az életkor és a panaszok alapján kardiológiai kivizsgálása indokolt. 12 elvezetéses EKG, panaszok esetén EKG készítése, szívultrahangos vizsgálat javasolt. Az eredmények függvényében kell megítélni a gyógyszeres kezelését és a további vizsgálatokat. Az adatok birtokában kiderülhet, hogy a panaszai az ital fogyasztásával, illetve annak elmaradásával állnak-e összefüggésben. Addig is javaslom az irányelvekben megfogalmazott napi 2 deciliter vörösbor fogyasztását – és nem többet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában