Helyi közélet

2012.11.25. 15:09

Dobbantó: a fiúk érezték a ritmust

Szirmabesenyő - A dobolás „mágikus erejével” segítik a fogva tartott fiatalok beilleszkedését.

Szirmabesenyő - A dobolás „mágikus erejével” segítik a fogva tartott fiatalok beilleszkedését.Fiatalok ülnek félkörben, előttük különböző dobok, kezükben ritmushangszerek. Egymásra és mentoraikra figyelnek, hisz nem mindegy, hogy mikor lépnek be, milyen tempóban és milyen ritmusképlettel. A szirmabesenyői Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetében vagyunk, a vasárnapi „Dobbantó” foglalkozáson. A foglalkozás része a „Kapaszkodó” programnak, melynek a neve is jelzi, valamiféle kiutat próbál nyújtani a fogva tartott fiatalok számára.

Amíg a fiúk dobolnak, addig Juhászné Ceglédi Tündétől, a miskolci Drogambulancia vezetőjétől többet is megtudunk a programról. Mint mondja, uniós pályázaton nyert pénzt a B.-A.-Z. Megyei Büntetésvégrehajtási Intézet és a Drogambulancia Alapítvány közösen, így tudták elindítani az év elején programjukat. Ennek lényege, hogy olyan fiatalok kapjanak segítséget, akik nehezen kezelhetők, magatartás-problémával küzdenek, és emiatt nem alkalmasak arra, hogy különböző csoportos foglalkozásokban vegyenek részt. A „Kapaszkodó” viszont felzárkóztatási programot kínál nekik folyamatos mentori támogatással. Ezt különböző csoportfoglalkozások egészítik ki, melyek célja a személyiség és kommunikáció fejlesztése, a konfliktuskezelés, de az álláskeresés módszereibe is bepillantást nyerhetnek. És mire jó a dobolás?

Levezeti az agressziót

Megtudjuk: a közös ritmus létrehozása nemcsak a szabadidő eltöltésére alkalmas, de terápiás célja is van, hisz levezeti az agressziót, megtanítja a fiatalokat figyelni, koncentrálni, ami nélkülözhetetlen a tanuláshoz és a munkához. Ráadásul mindez észrevétlenül alakul ki bennük, hiszem a fiúk örömmel dobolnak, ezáltal sikerélményhez jutnak. Az első eredmények is megszülettek: van olyan fiatal, akit a program előtt nem lehetett munkába bevonni, ma pedig már dolgozik.

Milik Gergő, az alkalmai dobzenekar egyik tagja azt mondta lapunknak, nem újdonság számára a dobolás, mivel „amikor még kint volt”, egy hitgyülekezet zenekarában játszott. De itt sokat tanult, és azért is örül a közös dobolásnak, mert így jobban telik az idő. Gergő hozzáteszi: a közös zenélés segíti őt a tanulásban is, és ha tavasszal szabadul, szeretne elsajátítani egy szakmát és dolgozni.

Mágikus erő

A fiatalok mentora, dobtanára Parai Roland, aki bevallja, börtönben még nem tartott foglalkozásokat, de az eddigi tapasztalatai kedvezőek. A fiúk szívesen kapcsolódtak be a közös munkába, és mindenki megtalálta a helyét, mondta.

– Ez persze annak is köszönhető, hogy a ritmus közös nyelvnek számít, mindenki számára érthető– magyarázza. – A közös dobolás közben fejlődik a koncentráló képességük, valamint a nonverbális kommunikációjuk, melyek a társas együttlét feltételei. Ezentúl a tanulásban is segíti a fiatalokat, hiszen a dobolásnak olyan mágikus hatása van, ami a jobb és a bal agyféltekét egyszerre mozgatja meg – fogalmazott a mentor, hozzátéve: a fiúk a foglalkozásról boldogan, teli sikerélménnyel távoznak, beszélnek róla, és várják a következő órát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában