Helyi közélet

2012.11.22. 16:44

A polgármesterek lesznek lassan a pénztárosok is...

Krasznokvajda - Mostanában zárul az idei közmunkaprogram, s készülnek az újabbra. Milyenek az eddigi tapasztalatok?

Krasznokvajda - Mostanában zárul az idei közmunkaprogram, s készülnek az újabbra. Milyenek az eddigi tapasztalatok?A minap Krasznovajdán járva Csizmadia Károly polgármester több nehézséget is említett a közmunkaprogram megvalósításával kapcsolatban.

– Előrebocsátom: a program értékteremtő és hasznos, és nálunk (tudom, hogy nincs minden településen így), aki dolgozni akart, kapott munkát, ami idén 46-50 ember foglalkoztatását jelentette csak a faluban, legalább 3-10 hónapon keresztül. Ezen felül aki kért, annak szereztem munkát máshol is. Aki viszont nem tud igazolni egy év alatt legalább egyhavi munkaviszonyt, attól megvonhatják a segélyt – emlékeztetett a polgármester.

Pótolni, de azonnal

– Ugyanakkor számos nehézséggel kellett megküzdenünk. Visszatérő gond volt, hogy ha valaki valamilyen okból kiesett a munkából – akár igazoltan, akár igazolatlanul –, azt nem volt könnyű pótolni. Például a belvizes munkákra hirtelenjében csak női munkaerőt tudtunk beállítani, férfi helyett. Márpedig ha egy projektet mondjuk 15 főre írtak ki, akkor azt a létszámot folyamatosan biztosítani kell – sorolta a polgármester. Itt jegyezte meg: a pluszban alkalmazottak számára plusz munkaruhát is kell biztosítani, amire viszont a keret nem elegendő.

– Úgy érzem, a foglalkoztatás gondját túlságosan az önkormányzatok nyakába varrták, ugyanakkor nem minden feltétel adott hozzá. Nem feltétlenül vannak munkavezetéssel megbízható, szakképesítéssel rendelkezők a közfoglalkoztatottak között. A polgármesternek pedig egyéb dolga is akad, mint hogy körbe-körbe járjon egyik munkaterülettől a másikig. Márpedig jövőre még a pénztárosi munkát is nekünk kell végeznünk, mivel a hetenkénti kifizetés jövőre már nem történhet átutalással, csak személyes kifizetés útján – mondta Csizmadia Károly. Kérdésünkre, mivel indokolták ezt a döntést, azt kaptuk válaszul: „Semmivel. Mint ahogyan a hetenkénti kifizetés szükségességét sem támasztották alá.”

Több pénzre többen

Egyébként a 2013. évi Start munkaprogramról a polgármestertől megtudtuk: az országosan felhasználható keretet bővítik, ugyanakkor már nem csak a halmozottan hátrányos térségek települései vehetnek részt benne, tehát vélhetően többfelé osztódik. Némi könnyebbséget jelent az adminisztrációban, hogy 33 fős foglalkoztatás esetén már egy adminisztrátort is lehet alkalmazni.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában