Helyi közélet

2012.11.21. 21:49

A banki hitelt fizeti az állam

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az önkormányzatok adóssága 1300 milliárd forint. A kormány úgy döntött, hogy körülbelül a felét átvállalja.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az önkormányzatok adóssága 1300 milliárd forint. A kormány úgy döntött, hogy körülbelül a felét átvállalja.Teszi mindezt azért – az indoklás szerint –, hogy az adósságspirál ne döntse romba az önkormányzatokat.

Miskolcot, az a dósságátvállalás közel 17 milliárd forinttal érinti majd. A részletekről az önkormányzatnál érdeklődtünk.

Miskolc, a megyei jogú városok közül az egyik legnagyobb költségvetési tétellel rendelkezik. Sajnos az adósságállományunk jelentős” – érkezett a válasz a Gazdálkodási Főosztálytól. „Az adósságállomány egy bővebb kategória, mely a hiteleken túl magában foglalja a nem hiteljellegű adósságokat is, mint például szállítói állomány, fedezethiány, szerződésekből eredő kötelezettségvállalás, stb. A legbővebb kategória az adósságállomány, amely 62 milliárd forint, ezen belül van a hitelállomány, mely alatt elsősorban a kereskedelmi bankok által folyósított beruházási hiteleket, kötvényeket, másodsorban a számlavezető bank által nyújtott folyószámlahiteleket értjük. Az állami átvállalás csak a kereskedelmi bankok által nyújtott hitelekre vonatkozik” – ismertették. És tételesen is levezették, hogyan jön ki az összeg: „A hitelállomány, ami a felvett kölcsönökből adódik, nettó és akkori értéken: 28,5 milliárd forint, ami a 2035-ig történő kifizetésre a kamatokkal terhelt állapotban felmegy 40 milliárd forintra. A netto 28,5 milliárd forint mai értéke közel 34 milliárd forint lehet és így jön ki a 17 milliárd.

És a többi?

 Azt is kérdeztük, hogyan történik majd az adósságátvállalás és mikor. „Az átvállalás mikéntjéről még nincs pontos leírásunk, az állam egyeztet majd az önkormányzattal. Egyes hírek szerint már decemberben, szóbeli tájékoztatás alapján pedig várhatóan a jövő év első két hónapjában kerül sor a felmérésre és a megállapodások aláírására” – ismertették.

Az önkormányzat többi tartozásával, például a szállítóival mi lesz? „A szállítói tartozás átvállalása is része az állami adósságkonszolidációnak. Annak rendezését a benyújtott ÖNHIKI-vel kívánjuk megoldani” – tudtuk meg.

Nagy könnyebbség

– Számunkra nagy könnyebbség, hogy már az első körben megszabadulhatunk az összes adósságunktól – mondta Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere. – Úgy gondolom, ez az adósságrendezés pont az olyan települések számára jelenthet óriási segítséget, mint a mi városunk, és ezzel együtt hatalmas lehetőséget arra hogy a saját döntéseink után ítéltethessünk meg, ha eljön az ideje. Cigánd adósságállományának forintban kifejezett értéke november 20-án valamivel több mint 373 millió forint. A hitelfelvételből fennálló tartozás jelenlegi értéke 26 millió-, míg a deviza alapú kötvénykibocsátásból fennálló tőketörlesztési kötelezettség az árfolyamváltozás hatása miatt közel 347 millió forint.

„Még nem tudom, milyen összegű tartozást vállal át tőlünk az állam – mondja Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – Mégpedig azért, mert miután a mi lakosságszámunk meghaladja a tízezret, ezért csak jövőre esünk bele az adósságrendezésbe. Az biztos, hogy a mi esetünkben csak egy részét vállalja át a tartozásainknak, de miután ez az állomány a mi esetünkben több mint 2,5 milliárd forint, egy 40-60 százalékos átvállalás is hatalmas segítséget jelent majd.”

ÉM-HE,BG,NSZR


Tartoznak is meg nem is

A kistelepülések adóslistáján Füzér a harmadik helyen szerepel. Horváth Jenő polgármestertől megtudtuk, bár van adósságuk, de a valóságban nem olyan sok, mint amennyi a statisztikákban szerepel. 200 millió forint értékben bocsátottak ki kötvényt, de ezt az összeget nem használták föl, mivel a vár rekonstrukciójára 100 százalékos támogatottságú pályázatot nyertek. Van egy másik 210 milliós hitelük is, ezt viszont a nyertes határ menti programok előfinanszírozására vették föl. Ha a pályázati pénz megérkezik, ezt vissza tudják majd fizetni, igaz a kamat hitelei az önkormányzatot terhelik. Füzér valós hitelei tulajdonképpen egy 18 milliós tartozás a művelődési ház felújítására, 8 milliós folyószámlahitel és 4 millió forint munkabérhitel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában