Helyi közélet

2012.10.26. 10:09

Tiszaújváros: Válságidőben is „gazdagon”

Tiszaújváros - Tiszaújváros a nehézségek ellenére is talpon maradt, mi több, nem csak helyben jár, hanem halad előre.

Tiszaújváros - Tiszaújváros a nehézségek ellenére is talpon maradt, mi több, nem csak helyben jár, hanem halad előre.Az ország legtehetősebb településeinek rangsorában – a legfrissebb GfK-felmérés szerint – Tiszaújváros foglalja el az ötödik helyet. A felmérés készítői a rangsor összeállításához a vásárlóerőt vették alapul, amely az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti.

A települések rangsorában idén első négy település megőrizte pozícióját (lásd a mellékelt táblázatot). Mint lapunkban már olvashatták, az ezer főnél nagyobb népességű települések rangsorában (Budapest nélkül) az első helyen Telki végzett, utána Csopak és Üröm helyet cseréltek, majd Paks következik negyedikként. Tiszaújváros a legújabb mérések szerint foglalta el az ötödik helyet, a tavalyi ötödik Nagykovácsi pedig a nyolcadik helyre esett vissza.

Érzik a válság hatását

„Dél-Borsod ékszere, a nyugalom szigete”. Ilyen és hasonló jelzőkkel illették Tiszaújvárost már az elmúlt évtizedekben is, mert a város – jó gazdasági környezetben, megszerezett bevételeit jól hasznosítva – folyamatosan fejlődött és ez elmondható róla a világgazdasági válság idején is. Bráz György polgármester – lapunknak korábban nyilatkozva azért – érthetően – óvatosabban fogalmazott, mondván, az ország gazdasági helyzetének, ezzel párhuzamosan az emberek életszínvonalának állapota visszatükröződik Tiszaújvárosban is. „Csodatévők lennénk, ha teljes mértékben függetleníteni tudnánk magunkat ettől a helyzettől” – jelentette ki.

Tény, hogy az utóbbi két esztendőben három jelentős komplexum (a festékgyár és két erőmű) is bezárta kapuit és ezzel a városban több százan maradtak munka nélkül, s az önkormányzat is elvesztett három nagyobb adófizetőt. Ennek ellenére azon munkálkodnak a város vezetői, hogy a színvonalat megtartsák, sőt fejlesszék. És az eredmények azt mutatják, ez sikerül is.

Látható Tiszaújváros

A város „pluszbevételeiből” nagyon sokat költ szociális kiadásokra, illetve olyan fejlesztésekre, beruházásokra, amelyek a városban élők komfortérzetét növelik. Tavaly átadták például a kívül és belül megújult városi rendelőintézetet, de például elkészült a Tiszaszederkény városrészbe vezető kerékpárút is. Idén a rendelőintézet gyermekorvosi és háziorvosi részének felújítása fejeződött be.

Megkezdődött az úgynevezett Látható Tiszaújváros program is, amelyben megszépítik a közterületeket, felújítják a középületeket. Mindezzel ugyancsak a város élhetőségét, a benne élők kényelmét, jóérzetét szeretnék szolgálni.

ÉM-SZB

 A rangsor

A legtehetősebb települések idei rangsora az általános vásárlóerő index alapján 

1. Telki 143,2

2. Csopak 138,2

3. Üröm 137,3

4. Paks 135,6

5. Tiszaújváros 132,9

Forrás: GfK Vásárlóerő Magyarország 2012

 Amit vizsgáltak

A GfK Vásárlóerő tanulmányának idei eredményei szerint Magyarországon ma az egy főre jutó, évente elkölthető jövedelem 4884 euro, egynegyede annak az összegnek, mellyel egy átlag osztrák egy évben gazdálkodhat. Az ország 19 megyéjét és a fővárost alapul véve mindössze hat megyében haladja meg a vásárlóerő az országos átlagot. 

A rangsorban a fővárost követő Komárom-Esztergom megye immár második éve a 110-es érték felett teljesít és Fejér megye is megtartotta harmadik helyezését. Győr-Moson-Sopron megyében folyamatosan csökken a vásárlóerő értéke: a megye 2008-ig a második helyet tudta megszerezni, míg 2009 és 2011 között a negyediket, idén azonban már Vas megye is megelőzte.


Tiszaújváros - Az ország legtehetősebb városai között tartják számon Tiszaújvárost.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában