Helyi közélet

2012.10.17. 19:53

Választási pódium a középiskolákba készülőknek

Miskolc - Szerdán a gimnáziumba készülők szüleit várták, csütörtökön a szakközép- és szakiskolákba jelentkezőkét várják a rendezvény szervezői.

Miskolc - Szerdán a gimnáziumba készülők szüleit várták, csütörtökön a szakközép- és szakiskolákba jelentkezőkét várják a rendezvény szervezői.A középiskolába készülő diákokat és szüleiket várta rendezvényére szerdán, és várja csütörtökön délután a Városi Pedagógiai Intézet a Selyemréti iskolába. A pályaválasztási pódiumot 12. alkalommal rendezik meg, szerdán a gimnáziumokba felvételizőknek, csütörtökön (délután 5 órától) a szakközép- és szakiskolákba készülőknek tartottak tájékoztatót a középfokú intézmények vezetői.

A szerdai fórumon az Avasi, a Diósgyőri, a Fényi Gyula jezsuita, a Földes, a Fráter György katolikus és a Lévay József református gimnáziumok vezetői mutatták be iskoláikat, viszont nem tudott jelen lenni a Herman és a Zrinyi igazgatója. A bemutatkozásokból kiderült, hogy a jelenleg önkormányzati, de januártól állami fenntartású intézmények mindegyikében kevesebb osztály indul a következő tanévben mint a mostaniban indult, az egyházi iskolák többsége pedig bővíteni tud.

A legtöbb gimnázium emelt szintű képzéseket kínál, kevés az induló általános tantervű osztály, mindez a megváltozott felsőoktatáshoz igazodik: a gimnáziumok a specializációval, emelt óraszámokkal segítenék az egyetemek államilag finanszírozott képzéseire való nehezebb bejutást.

A gimnázium vezetői fontosnak tartották megemlíteni, hogy a nyílt napokról, és a képzésről részletes tájékoztatást nyújtanak iskoláik honlapjai. Október végére pedig várható, hogy megjelenik a városi pedagógiai intézet felvételi tájékoztató kiadványa, amely szintén segít a tájékozódásban.

A nevelési tanácsadó szakembere is jelen volt a fórumon, mint ajánlotta, érdemes őket megkeresni, ha valamely nyolcadikos még nem tudott választani. Egyénileg vagy kis csoportoknak pszichológus segít a döntésben.

ÉM-HM


Fontosabb dátumok a felvételi eljárásban

  • Október vége: a felvételi tájékoztató megjelenése
  • 2012. december 10.: a központi vizsgákra való jelentkezés határideje
  • Központi felvételi írásbeli vizsga a 8. osztályosoknak: 2013.január 19. 10. óra
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában