Helyi közélet

2012.10.01. 16:18

Távhő: lesz-e igazságosabb?

Miskolc - Sokak szerint a kormányrendelet megváltoztatása jelenthetné a megoldást a távhőszámlák ügyében.

Miskolc - Sokak szerint a kormányrendelet megváltoztatása jelenthetné a megoldást a távhőszámlák ügyében.A törvény szerint nincs igaza annak a hölgynek, aki több százezer forintos elszámoló számlát kapott a Mihőtől, ezért a bíróság ítélete alapján ki kell fizetnie. Még akkor is, ha azt a mennyiségű hőt, amennyiért a Mihő Kft. benyújtotta a számlát fizikailag lehetetlen lenne elfogyasztani. (Ezt nem a hölgy, hanem független műszaki szakértő állapította meg.)

A történtekről pénteken számoltunk be, és arról is, hogy a bíró szerint a jogi hátteret kellene megváltoztatni, hogy a döntés ne legyen igazságtalan.

A távhőszámlákkal kapcsolatos problémával többször foglalkozott portálunk. (A lényeget megpróbáljuk összefoglalni keretes írásunkban.)

Levél a minisztériumba

Arra, hogy a jogszabályt, azaz az egy évvel ezelőtt hozott kormányrendeletet kellene megváltozni már többen rájöttek. Például a miskolci lakásszövetkezetek vezetői, akik összefogtak, hogy megfogalmazzák, mi a baj a rendelettel, és úgy döntöttek, elküldik a levelet az illetékes minisztériumba.

– A napokban postázom is a levelet – mondta Kék Károly, a Belvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet ügyvezetője. Többek között az áll benne, hogy a kormányrendelet ne csak választható legyen, hanem tegyék kötelezővé.

– Nem volna szabad a lakóközösségre bízni az elszámolás módjának megválasztását – jegyezte meg Kék Károly. – Hatalmas az ellentét az alsóbb és a felsőbb szinten élők érdeke között, a fentiek nem fogják önként megszavazni, hogy többet fizessenek, ez csak perekhez vezet.

Fontosnak tartják azt is, hogy az elszámolás mikéntjének eldöntése előtt vizsgálják meg az épületre jellemző sajátosságokat is, hiszen nem lehet ugyanazt az elszámolási módot minden épületnél alkalmazni.

Szerződést bontanának

Közben megtudtuk, van olyan lakóközösség Miskolcon, amelynek vezetője írásban kérdezte a lakókat, hogy felbontsák-e a szerződést a költségelosztást végző Techem céggel, hogy átálljanak a 100 százalékban légköbméter alapján történő elszámolásra.

– A válaszadás határideje szeptember 30-án járt le, így eredményt még nem tudok mondani, de nem bízom benne, hogy meglesz a többség a változtatáshoz – mondta Harsányi István, a Vénusz Társasház elnöke portálunknak.

Hozzáfűzte, ő már a költségelosztók beszerelésénél ajánlotta, hogy legalább az első évben ne használják a várható problémák miatt, ám a lakók ebbe nem mentek bele. Ő is úgy látja, a kormányrendelet nem jó, kötelező érvényűnek kellene lennie.

Portálunk e-mailben kereste meg a város három érintett országgyűlési képviselőjét ˜– dr. Nagy Kálmánt, dr. Zsiga Marcellt és Sebestyén Lászlót –, hogy megkérdezze, mellé állnak-e a rendelet megváltoztatása kezdeményezéséhez, válaszukat várjuk.

ÉM-HM


Háttér

A probléma a költségelosztóval rendelkező panelházak lakóit érinti. A fűtési szezon idején a lakók átalányt fizetnek, majd mikor leolvassák a ház fogyasztását, kapják meg az elszámoló számlát. A földszintiek – mivel nekik muszáj fűteniük, hiszen a ház tetejéről indított melegvíz, mire hozzájuk leér, kihűl – a mérőóra alapján sokat fizetnek. A fentieknél – a forró víz és a felszálló hő hatására mindig meleg van – a radiátor végig nullán áll – nemhogy nem fizetnek a fűtésért, vissza is kapnak a befizetett átalányból.  

A problémát minden hatóság elismerte, így tavaly megalkottak egy kormányrendeletet, amely korrekciós tényezők alkalmazását javasolja azon lakásoknál, amelyek fizetik a ház fűtésének nagy részét. Azonban nem kötelező az alkalmazása (meg kell szavaztatni a lakóközösséggel) de ha mégis megtörténne, legfeljebb csökkennének a különbségek. Jelenleg a tekintélyes elszámoló számlát kézbe kapók számára nincs jogorvoslat, mivel a költségelosztás a lakók közötti korábbi szerződés alapján történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában