Helyi közélet

2012.10.11. 16:17

Settlemen-ház: a közösség segít Abaújban

Abaúj - A közös tevékenykedés erejével küzdenek a mélyszegénység ellen Abaújban.

Abaúj - A közös tevékenykedés erejével küzdenek a mélyszegénység ellen Abaújban.„Tegyünk együtt a szegénység ellen!” címmel komplex társadalmi program indult Észak-Abaújban tavaly novemberben uniós pályázat segítségével. A projekt része az úgynevezett Settlement-házak létrehozása és tevékenységekkel való megtöltése a programban részt vevő 9 településen. Csütörtökön a projekt vezetői, a koordinálást végző szakemberek és a települések képviselői meglátogatták a Settlemen-házakat, délután pedig konferenciát tartottak Göncön.

Sélley Andrea, a főpályázó Dialóg Egyesület elnökét a házak működéséről kérdeztük. Mint fogalmazott, ezek a helyek nyitott közösségi terek, melyek segítik a településen élők, közöttük a szegény emberek közös tevékenységeit, közös gondolkodását.

Varrnak, gazdálkodnak

A végső cél pedig az, hogy a mélyszegénységben élők valamiképpen megoldást találjanak nehéz helyzetükre. Csütörtökön a projekt vezetői és résztvevői meglátogatták a Settlement-házakat. Telkibányán például jól működik a baba-mama klub, a közös varrás és horgolás, de sikeres a zöldségtermelés is. Göncruszkán a méztermelésbe vonta be a mélyszegénységben élőket a helyi kft. Hidasnémetiben a varrásnak és foltvarrásnak van nagy hagyománya, Abaújváron pedig gitározni tanulnak a fiatalok, valamint közösen készülnek a különböző kulturális, hagyományőrző programokra. Az eredményekről szólva Sélley Andrea elmondta: a megalakult klubok vagy körök tagjai között kialakult a közösségi érzés. Megfigyelhető az alapkészségek fejlődése és a mentális fejlődés is. A településeken elkezdődött az együttgondolkodás, ami könnyebbé teszi a közösség és az egyének életét.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában