Helyi közélet

2012.10.14. 16:08

Segítség! Aludni akarunk!

Miskolc - Miskolc több városrészében is szenvednek a lakók a kocsmák éjszakai zajától.

Miskolc - Miskolc több városrészében is szenvednek a lakók a kocsmák éjszakai zajától.Négy éve költöztek Jamniczkyék a Zsolcai kapuba, azóta pokol az életük. Alattuk ugyanis épp egy kocsma működik, melynek zajától és vendégeitől se éjjelük, se nappaluk. Hiába tesznek a fülükbe füldugót és vesznek be nyugtatót, nem tudnak aludni.

Jamniczky Sándorné sírva panaszolja lapunknak, ezerszer is megbánták, hogy ideköltöztek. A kocsmában hangosan szól a zene, a vendégek csocsóznak, csak úgy döng a fal, aztán amikor dohányozni akarnak, kimennek az utcára, és ott hangoskodnak tovább. Ha kedvük tartja, énekelnek, nem ritka, hogy verekednek.

Hajléktalanok, drogosok

– Sokszor a hajléktalanok és drogosok is ideverődnek. Ha szólunk a rendőröknek, elcsendesednek a vendégek, de aztán kezdődik az egész elölről – sorolja a végtelennek tűnő sérelmeket az asszony.

Elmesélte: szeretne időpontot kérni a polgármesterhez vagy a jegyzőhöz, de nem kap. Tett már bejelentést a polgármesteri hivatal hatósági osztályán is, de semmi nem történt. Amióta itt laknak, a férje infarktust kapott. Kérték a Miskolci Ingatlankezelőt is, hogy adjanak nekik másik lakást, egy kisebbel is megelégednének, de nem jártak sikerrel.

Ugyanígy ömlik a panasz az Árpád utcán lakókból, akik egy nonstop kocsmával szemben laknak. Most, hogy nem kell nyitott ablak mellett aludniuk, már nem szűrődik be a szobákba annyira a zaj, de a nyár kibírhatatlan, mondják.

– Nem elég, hogy idetették nekünk a villamost, még a kocsma vendégeinek a dáridózását is hallgatnunk kell – háborog az egyik lakó, aki kérte nevét ne írjuk meg. – Akkor lett tarthatatlan a helyzet, amikor életbe lépett az a törvény, hogy a kocsmákban nem lehet dohányozni. Azóta a kocsma vendégei az utcán folytatják dajdanozást. Pénteken elkezdik, és csak vasárnap hagyják abba. Kiabálnak, összetörik a sörösüvegeket, telehányják az utcát, a zene pedig jó hangosan szól. A lakó megjegyzi tettek már feljelentés a polgármesteri hivatalban, de azt írták, névtelen bejelentés ügyében nem tudnak eljárni. A lakók viszont nem adják nevüket, mert félnek a megtorlástól.

Kérdések és válaszok

Kihez fordulhatnak azok a lakók, akik nem tudnak aludni a közeli kocsmák zaja miatt?

Válasz: A lakók panaszaikkal a polgármesteri hivatal hatósági főosztály hatósági és ügyfélszolgálati osztály kereskedelmi és általános-igazgatási csoportjához fordulhatnak.

Pontosan mit kell tenniük?

Válasz: A lakóknak a bejelentést írásba kell foglalniuk, melyben részletezik, hogy mely vendéglátóhellyel kapcsolatban merültek fel problémák és azok milyen jellegűek (pl.: vendégek közterületen tanúsított magatartása, hangoskodása, szemetelése, italozása, bejelentett nyitvatartási idő rendszeres túllépése)Lehetőség szerint mindazok, akik az eljárás során tanúként tudják igazolni az üzlet zavaró működését, lássák el a beadványt névvel és lakcímmel (a tanúk adatainak zártan kezelésére a jogszabály lehetőséget biztosít, ezt azonban kifejezetten kérni kell).

Milyen intézkedés várható?

Válasz: Amennyiben megállapítást nyer, hogy az üzlet működése zavarja a környezetében élők egészséges életkörülményeihez és pihenéshez való jogát, a hatóság a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben, valamint a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Kormányrendeletben foglaltak alapján az alábbi intézkedéseket teheti: korlátozza 22 óra és 6 óra között a kereskedelmi tevékenységet, illetve az üzlet kötelező éjszakai zárva tartását rendeli el, korlátozza vagy megtiltja a vendéglátó üzletben a vendégek szórakoztatására nyújtott szolgáltatást, tevékenységet, elrendeli az üzlet ideiglenes bezárását. (A válaszokat a miskolci önkormányzattól kaptuk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában