Helyi közélet

2012.10.03. 19:32

Politikai matek: hány voksot ér egy fürdőjegy?

Miskolc - Hivatali visszaélés vádjával áll a bírság előtt a volt szerencsi polgármester.

Miskolc - Hivatali visszaélés vádjával áll a bírság előtt a volt szerencsi polgármester.Tanúkat hallgatott meg a Miskolci Törvényszék dr. Botkó Barnabás vezette tanácsa abban a büntetőügyben, amelyben Rónavölgyi Endréné, Szerencs korábbi polgármestere ül a vádlottak padján. Az ügyészség hivatali visszaéléssel vádolta meg a volt polgármestert, mert Szerencs pedagógusai pedagógusnap, egészségügyi dolgozói Semmelweis-nap alkalmából egy-egy belépőjegyet kaptak a város saját fürdőjébe a 2010-es választási évben, amelyeken Rónavölgyi Endréné, mint a város első embere kíván kellemes kikapcsolódást a megajándékozottaknak.

Ki volt a jegyek ura?

Szerdán először a közigazgatási osztály vezetőjét hallgatta meg a bíróság. Mivel a hivatali visszaélés kiemelt ügynek számít, elsőként a vádhatóság képviselője kérdezett. A tanú válaszaiból kiderült, hogy voltak információi a pedagógusoknak ajándékozott fürdőjegyekről, de hivatalból nem találkozott velük, látni csak a lányánál látott egyet, mert mint pedagógus, ő is kapott ilyen ajándékot, aminek örült ugyan, de nem használt fel. A közvádló ezt követően azt szerette volna megtudni, hogy ki döntött a jegyek ajándékozásáról, de a tanú válaszaiból nem derült ki, hogy a polgármester egy személyben, a képviselő testület, vagy esetleg a hivatal osztályvezetői, és arra sem tudott felelni, hogy a polgármesternek mekkora összeghatár fölött kellett kikérnie a testület jóváhagyását. A tanú elmondta még: a 2010-es esztendőt megelőzően, és azt követően is meg szokta ajándékozni a város a pedagógusait, egészségügyi dolgozóit, és ez évben sem volt ez másként.

Volt-e politikai haszna?

A következő tanú Kalina Lajos volt, akinek az előző ciklusban a képviselő-testület tagjaként, és a Szerencsi Városüzemeltető Nonprofit Kft. igazgató-helyetteseként is rálátása lehetett a jegyek ügyére, de ügyészi kérdésre elmondta: amikor felmerült, hogy képviselőként összeférhetetlen igazgató-helyettesi státuszt betöltenie a kft-nél, ő magára mint „kontakt-személyre” tekintett, aki a városháza és a város ügyeit intéző cég között az összekötő szerepét töltötte be, de munkaköri leírással nem rendelkezett.

Arra a kérdésre, hogy ki intézkedett az ajándék-jegyek elkészítésében, nem tudott válaszolni, annyit mondott el, hogy egy alkalommal látta, amint a cég ügyvezetője a jegyek hátoldalát szignózza, hogy azok sokszorosításával ne lehessen visszaélni.

Az ügyész megkérdezte azt is, a tanú véleménye szerint lehetett-e a jegyeknek népszerűségnövelő hatása, mire Kalina Lajos elmondta: Rónavölgyi Endréné népszerűségét a térségbe hozott pályázati pénz növelte, nem a fürdőbelépők.

A volt polgármestert 640 ezer forint kár okozásával is megvádolták, mondván, senki sem fizetett a jegyekért, de mint munkatársunknak elmondta, azokat október 31-ig lehetett felhasználni, ám ő a választásokat október harmadikán elbukta.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában