Helyi közélet

2012.10.23. 15:36

Október 23. - Nemek helyett igenek

Cigánd - Cigándon tartották a megyei önkormányzat ünnepi ülését.

Cigánd - Cigándon tartották a megyei önkormányzat ünnepi ülését.A cigándi Nagy Dezső Művelődési Ház színházterme adott otthont a B.-A.-Z. megyei Önkormányzat ünnepi ülésének.

Párbeszéd

– A mi példánk is bizonyítja, van helye az értelmes párbeszédnek – mondta köszöntőjében Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere. – Ennek köszönhető, hogy Cigánd 2013. január 1-jétől járási székhely lesz, hiszen hatalmas munka eredményeként sikerült meggyőzni az illetékeseket arról, hogy ez a régió, a Bodrogköz is önálló járást alkothasson. Megtiszteltetés, hogy a megyei közgyűlés helyszínének adhatunk otthont, hiszen ilyen esemény eddig még a Bodrogközben nem volt.

Győzelmek

– 1956 októberében a forradalom hősei legyőzték gyengeségeiket és félelmeiket akkor, amikor elindultak, hogy megdöntsék a diktatúrát – mondta egyebek mellett dr. Mengyi Roland, a B.-A.-Z. megyei Közgyűlés elnöke. – Október 23-a a győzelem és a diadal napja történelmünkben. 56 évvel ezelőtt ezen a napon a szabadságot és a nemzeti függetlenséget vívták ki a magyarok. 1956 októberének hősei hittek abban, hogy ez a nemzet szabadságra született.

Három nem és az igenek

– A magyar nép háromszor is bebizonyította, hogy tud nemet mondani – kezdte ünnepi beszédét Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztérium parlamenti államtitkára. – Nemet mondott 1848-ban az elnyomásra, nemet mondott 1956 októberében a diktatúrára és nemet mondott 1989-ben az akkori rendszerre. Ezeket a nemeket nem csupán a tagadás motiválta, hiszen ugyanakkor ezek helyett a nemek helyett ott sorakoztak az igenek is. Igen a szabadságra, igen a saját akarat érvényesítésére, igen a nemzet egységére. 1956 üzenetét nem szabad szem elől tévesztenünk és elfelejtenünk. Ez a nemzet hisz a szabadságában, hisz abban, hogy jóra született.

A helyi iskolások ünnepi műsorát követően dr. Mengyi Roland átadta a megye díjait, így ebben az évben ketten részesültek Alkotói Díjban és átadták a Pro Comitatu elismerést is.

ÉM-BG


Megyei díjak

Alkotói díj     

  • Kázmér István, a Borsi Rákóczi-kastély gondnoka
  • 8kor Színház Sárospatak
  • Pro Comitatu-díj

  • dr. Takács István, a szerencsi Bon-bon Kft. ügyvezetője
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában