Helyi közélet

2012.10.28. 11:45

Nem csupán az öregedés következménye a kopás

Mezőkövesd - A kopásos izületi megbetegedés (arthrosis) jelentősen rontja a betegek életminőségét.

Mezőkövesd - A kopásos izületi megbetegedés (arthrosis) jelentősen rontja a betegek életminőségét.Az artrhosis a betegek gazdasági helyzetét, családi életét, az önellátást, a tömegközlekedési eszközök használatát is rontja... Az arthrosissal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat dr. Kovács Lajos, a Megyei Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Központjának osztályvezető főorvosa foglalta össze.

Az arthrosis nem csupán a porc öregedési folyamatának következménye, hanem kezdetben inkább a porcsejtek osztódásával jár. Később a porc valóban pusztulni kezd. Az arthrosis az ízületi megbetegedéseknek olyan csoportja, mely a különböző eredetük ellenére is hasonló következményekkel jár. Közös jellemzőjük, hogy elsősorban az ízületi porcot, a porc alatti csontszövetet érintik, de az ízület külső és belső szalagrendszerét kiegyenlítő porcok ízületi tömlők, ízületi belhártyák, az ízület körüli izmok, idegek, ízületi tokok is érintettek. A degeneratív folyamat az ízület különböző szöveteit nem egyformán, nem egyszerre érinti. A tünetek a korlefolyás során kombinálódhatnak, így a reumatológusnak a terápia során mindig a megfelelő betegségszakaszhoz kell alkalmazkodnia.

Részben ismeretlen eredet

A kopásos ízületi megbetegedések egy része ismeretlen eredetű. A másodlagos arthrosisok trauma, veleszületett fejlődési rendellenesség, anyagcserezavar, hormonális elváltozás talaján jönnek létre. Az arthrosisok terápiájában elsősorban nem a gyógyszeres kezelés a fontos. A beteggel meg kell ismertetni a betegség lényegét, a kórlefolyását, várható kimenetelt. Fontos az érintett ízület tehermentesítése, a terhelés nélküli mozgás (gyógytorna), különböző fizioterápia, (vízgyógyászati kezelés). Általában az ortopédiai műtétek (protézis beültetések) előtti időszakban a fájdalomcsillapítás céljára már kábító fájdalomcsillapító kezelés is szóba jöhet. Napjainkban nagyon jó minőségű csípő- és térdízületi protézis beültetésére nyílik lehetőség. Ezzel visszanyerhető az ízület megfelelő mozgástartománya, terhelhetősége.

A gyógyszerlésről

A gyógyszeres kezelés során az elsődlegesen választandó gyógyszer az egyszerű fájdalomcsillapító, majd különböző porcvédő gyógyszerek és csupán ezeket követően javasolt az antireumatikumok, nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők szedése. A gyógyszert a lehető legrövidebb ideig, kúraszerűen célszerű alkalmazni és nagyon fontos kiemelni, hogy a jelenleg vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek nagy része tartalmaz nem szteroid gyulladáscsökkentőt. A nem szteroid gyulladáscsökkentők kombinációja nem vezet hatásfokozódáshoz, viszont az biztos, hogy a mellékhatások - elsősorban gyomor- bélrendszeri vérzések - gyakrabban fognak megjelenni. Az ízületbe adott nagy molekulasúlyú hyaluronsavak az ízület kenését biztosítják átmeneti időre. Kúraszerűen 3-5 alkalommal adható. A szteroid tartalmú szintén ízületbe adható injekciók jó gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, de a mellékhatások miatt évente kb. 4-5 alkalommal adhatóak. Az injekció beadásának idejét gyakran a beteg életkörülménye dönti el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában