Helyi közélet

2012.10.14. 10:34

Múzeumi tanóra állatjelmezekben

Miskolc - „Vissza a miocén korba!” Ez a címe annak a projektnek, amely során a gyerekek közelebb kerülhetnek a Pannon-tenger élővilágához.

Miskolc - „Vissza a miocén korba!” Ez a címe annak a projektnek, amely során a gyerekek közelebb kerülhetnek a Pannon-tenger élővilágához.Kamaszlányok és fiúk őslényeket rajzolgatnak. Az egyik képen őshalak, a másikon mindenféle növények egy működő vulkán tövében, a harmadikról egy emberszabású majom tekint ránk. Az Avasi Gimnázium rajztagozatosait nehéz kizökkenteni a munkából, annyira belemerülnek a az alkotásba, majd a színek keverésébe. De kérésünkre magyarázzák, melyik rajzon mi lesz, milyen színűre tervezik, és azt is, a náluk jóval kisebbek játszanak majd azzal, amit most csinálnak.

Több héten át ők készítik ugyanis azoknak a társasjátékoknak a képmezőit a Herman Ottó Múzeumban, amelyek egy kreatív időutazásnak lesznek az alapjai, ezt már Novák Ilona és Csák Gabriella múzeumpedagógusoktól tudjuk, ők a most indult projekt házigazdái.

– Vissza a miocén korba!, ez a projekt címe, a célja pedig az, hogy játékosan vezessük be a gyerekeket a tudomány világába – magyarázza Novák Ilona. Ízelítőt kapnak a kisiskolások és az óvodások a játékkal az őstörténetbe, a régészetbe, a biológiába és természetismeretbe.

Mocsári ciprusok

Mint ismert, a Pannon-tenger Múzeumot az a világszenzáció hívta életre, hogy néhány évvel ezelőtt több mint 7 millió éves, a miocén korból való mocsári ciprusokat találtak Bükkábránynál. A ciprusokat az újonnan nyíló, uniós forrásból megvalósuló múzeumban állítják majd ki, a mostani projekt nem titkolt célja pedig az, hogy a Pannon-tenger élővilágát vigyék közelebb a gyerekekhez.

– A gimnazisták által készített társasjátékokon játszanak majd a gyerekek a foglalkozásokon úgy, hogy ők lesznek a bábuk – tudjuk meg Novák Ilonától. Hozzáfűzi, mozgásos, játékos ügyességi feladatokkal fűszereznék a tervek szerint az ismeretszerzést,a játék akár a szabadban is játszható lesz. Az élményt az is növeli majd, hogy a kicsik állatjelmezbe bújhatnak a foglalkozások során, ezeket a Miskolci Nemzeti Színház ajánlotta fel a múzeum számára.

Festményekből élőképek

– A projekt nekünk is nagyon izgalmas – árulja még el a szakember. – Nyitottak vagyunk a további ötletekre, és keressük az utat, hogy még közelebb tudjunk kerülni ehhez a korosztályhoz.

Novák Ilonáéknak egyébként nem ez az első ilyen projektjük. Az előző tanévben több foglalkozást is szerveztek az ózdi térség hátrányos helyzetű gyerekeinek. A diákok négy festményt „keltettek életre” úgy, hogy megvizsgálták a képet, majd jelmezekbe öltözve (szintén a színház segítségével) bújtak annak az öltözékébe és abba a közegbe, amelyben a kép szereplői éltek vagy dolgoztak.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában