Helyi közélet

2012.10.05. 08:40

Megyei könyvtár és múzeum - Az új évvel új életet kezdenek

Miskolc - A megyei könyvtár és a múzeum januártól önkormányzati fenntartásba kerül. Hogyan?

Miskolc - A megyei könyvtár és a múzeum januártól önkormányzati fenntartásba kerül. Hogyan?

Már elkezdtük az előkészületeket, mondta az Észak-Magyarországnak Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere annak kapcsán, hogy januártól városi fenntartásba kerül több jelenleg megyei fenntartású intézmény, így a megyei könyvtár és a megyei múzeum.

– A jogszabályoktól függ, hogy pontosan milyen feltételrendszer alapján történik majd meg az átvétel – fogalmazott. Megjegyezte, november környékére várják a szakmai koncepciót, amely a működtetést pontosan leírja, amelyben szerepel majd, hogy milyen feladatokat és milyen helyszínen kell majd megvalósítani. Most a jelenlegi helyzetet mérik fel, elindult a szakmai konzultáció az érintettekkel.

A könyvtárak kapcsán Kiss Gábor megjegyezte, vannak párhuzamosságok az intézmények között, így azt is végig kell gondolni, hogy hogyan lehet összehangolni a működésüket. Az alpolgármester hangsúlyozta, nem biztos, hogy összevonásról kell beszélni, inkább az összehangolás a jó a jelenlegi elképzelésekre, de mint mondta, nagyon sok függ a jogszabályoktól.

Együtt működhetnek?

– Az biztos, hogy a megyei könyvtár bár városi tulajdonba kerül, megyei hatáskörű feladatokat is ellát majd – mondta, és ugyanez vonatkozik a megyei múzeumra is.

Kérdeztük, hogyan befolyásolja az átvételt, az együttműködést, hogy a jelenlegi megyei könyvtár és múzeum intézményként működik, míg a városi múzeum – a Miskolci Galéria – és a városi könyvtár gazdasági társaságként. A városi kulturális intézményeket ugyanis április óta nonprofit gazdasági társaságként működteti a város.

Kiss Gábor szerint a fennálló helyzetet keretként kell tekinteni. Meg kell nézni, hogy mely formának mi az előnye. Úgy látja, az is elképzelhető, hogy a jogszabály szab majd olyan feltételt, amely megfogalmazza, hogy mi az elvárt szervezeti, működési forma. Jelenleg azonban abban gondolkodnak, hogy együtt tudnak működni az intézmények a társaságokkal.

Mennyi pénzből?

Az alpolgármester bízik abban, hogy novemberben már tisztán látnak. Már csak azért is, mert elképzelhető, hogy bizonyos részletekre a közgyűlésnek is rá kell bólintania, ennek pedig legkésőbb decemberben meg kell történnie a január elsejével történő változásokhoz.

– A célunk az, hogy a lehető legjobban működő hálózatot hozzuk létre, ehhez viszont minden lehetőség adott, hiszen nagyon jó szakemberek állnak a jelenlegi társaságok élén – mondta az alpolgármester.

Azt is firtattuk, hogy mekkora összegből kell majd gazdálkodnia a városhoz átkerülő intézményeknek. Kiss Gábor elmondta, az állami költségvetésben konkrétan meghatározott összeg lesz, de hogy többől vagy kevesebből kell-e majd gazdálkodniuk, ezt – a jelenleg készülő törvények ismerete nélkül – nem tudta megmondani.

Az alpolgármestertől a többi gazdasági társasággá vált kulturális intézmény – így a színház, a szimfonikus zenekar, a bábszínház – további sorsáról, esetleges átalakításáról is kérdeztük, de Kiss Gábor azt válaszolta, erről még korai bármit is mondani. Vannak a városnak elképzelései a folytatásról, de ezek még képlékenyek.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában