Helyi közélet

2012.10.12. 11:12

Krumpli 200-ért, alma 300-ért?

Miskolc - Folyamatosan emelkednek az élelmiszer-árak. Van, aki már spájzol.

Miskolc - Folyamatosan emelkednek az élelmiszer-árak. Van, aki már spájzol.Rozsák Rita háziasszonnyal a Búza téri piacon találkozunk. Azt mondja, ő úgy hallotta: tavaszra a krumpli kilója 200 forint fölé emelkedik, az alma pedig 300 forint lesz. Ezért, mint előrelátó háziasszony megkezdte a spájzolást. Krumplit és hagymát egyébként is vesz minden évben, de most a tartós élelmiszerekből is beszerez egy kis tartalékot, cukorból, olajból, rizsből. Szerencsére van hol tárolnia, így a télire valót most megveszik. Almából is vásárol 40-50 kilót, zöldségfélékből azonban nem spájzol. Azokat majd a piacon veszi meg.

Nehéz megjósolni

Húsz-harminc százalékos élelmiszerár-emelkedést is jósolnak egyes szakemberek. Szabadfalvi László, a B.-A.-Z. Megyei Agrárkamara titkára szerint van alapjuk az előrejelzéseknek, bár mint fogalmazott, nehéz megjósolni, milyen mértékben szaladnak el az árak. Elmondta: a tavaszi és nyári aszályt a gabonafélék és a kukorica sínylette meg a legjobban. Emiatt az állattartók nehéz helyzetbe kerültek. Várható tehát a hús, tojás és tejtermékek árának növekedése, a kevés búza miatt pedig valószínűleg a kenyérért is többet kell majd fizetnünk. A repcének sem kedvezett az időjárás, a megyében a szokásos mennyiség egyhatoda termett meg csupán, ez az olaj árára lehet kedvezőtlen hatással. Burgonyából már most lengyel behozatalra szorulunk, cukorból pedig alig van hazai gyártású.

Ha van rá pénzünk

A titkár szerint, ha van pénzünk és tároló helyiségünk, érdemes bespájzolni a tartós élelmiszerekből. Hozzátette: az áremelkedést azonban nem csupán a mezőgazdaság generálja, hanem az energiaárak, a feldolgozóipar és a kereskedelem is.

Az Unió Coop Szövetkezeti Zrt. megyei kereskedelmi igazgatója, Pásztor Istvánné arról tájékoztatta lapunkat: nem tapasztalták, hogy komolyabb felvásárlási hullám kezdődött volna áruházaikban. Ha egy-egy terméket akciósan adnak, akkor abból többet vesznek az emberek, de egyébként átlagos a forgalmuk. Az igazgató szerint ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy sz embereknek nincsenek anyagi tartalékaik, így nagyobb mennyiségű élelmiszert sem tudnak beszerezni. Hangsúlyozta: ő nem hisz a 20-30 százalékos áremelkedésben, mivel a fogyasztói kereslet határt szab az áraknak.

Folytatjuk piaci körutunkat. Egy fiatalasszony, aki kérte, nevét ne írjuk meg, szintén hallott az árak emelkedéséről, de nem idegeskedik miatta., és spájzolni sem fog. Úgy fogalmazott: „ha idegeskedem, azzal nem lesz jobb. Még szerencse, hogy hitelünk nincs”, tette hozzá.

Boldizsár Lászlóné, nyugdíjas háziasszony azonban előrelátó. Az utóbbi hetekben folyamatosan figyeli az akciókat, és szép lassacskán beszerzi az olajat, a lisztet, cukrot. Túl sokat nem tud venni semmiből, mert társasházban lakik, a burgonya pedig kicsírázik. Nem örül az árak emelkedésnek, de mint mondja, kijön a nyugdíjából.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában