Helyi közélet

2012.10.25. 08:29

Konzervált bizonytalanság

Borsod-Abaúj-Zemplén - Van-e leszerelési hullám a rendőrségen, vagy még bizakodók az egyenruhások?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Van-e leszerelési hullám a rendőrségen, vagy még bizakodók az egyenruhások?Aki teheti, leszerel címmel a Hír24-re hivatkozva cikket közölt a Népszava a rendőrök elvándorlásáról. Mint írták, az állandó átszervezések miatti bizonytalanság okán naponta legalább féltucatnyian döntenek úgy a fővárosban, hogy civil ruhára cserélik kék mundérjukat.

A cikkre az Országos Rendőr Főkapitányság közleményben reagált, és adatokkal bizonyította, hogy a rendőri szakma semmit sem veszített népszerűségéből. Eszerint ez év augusztusában 72-en, szeptemberben 113-an, októberében pedig (21-ig) 33-an - 82 nap alatt 218-an - távoztak a rendőrség hivatásos állományából saját kérelmükre, lemondás vagy átszervezés miatt. A közlemény szerint ez az állományváltozás alig több, mint fél százaléknyi és nem számít kirívónak az elmúlt négy évi adatokhoz képest. A rendőrség hivatásos állománya 2008-ban 2563, 2009-ben 2018, 2010-ben 1461, tavaly 1656 fővel csökkent, idén pedig (21-ig) 1026-an hagyták el a testületet.

Főleg az iskola után mennek el

A megyei adatokat a rendőr-főkapitányságtól megkértük, azokat várhatóan néhány napon belül tudja lapunk rendelkezésére bocsátani a kommunikációs iroda.

Balázs Sándor, a Független Rendőr Szakszervezet megyei elnöke elmondása szerint sincs szó szokatlan mértékű leszerelési hullámról. A megyében inkább az a jellemző, hogy a fiatalok döntenek a pályaelhagyás mellett. Vagy rögtön a szakközépiskola elvégzése után, vagy egy-két éven belül jönnek rá, hogy nem azt tartogatja számukra a rendőri pálya, amit korábban elképzeltek, aki már tíz-tizenöt éve a testületnél van, az egyre csak várja, hogy jobb idők jönnek.

„A rendőrségen belül sikerült konzerválni a bizonytalanságot”, mondta Balázs Sándor, hozzátéve: minden belügyminiszter úgy gondolja, hogy át kell szerveznie a testületet, de a nagy modell - ORFK-megyei-városi kapitányságok - nem változott. „Úgy szerveznek át, hogy minden marad a régiben”, jegyezte meg. Szerint e a Munka Törvénykönyvének változása a rendőröket fokozottan sújtja. ?

Konzerválták a bizonytalanságot

„A Szolgálati Törvény folyamatosan módosul, de soha sem az előnyünkre”, mondta Balázs Sándor a Független Rendőr Szakszervezet megyei elnöke, akivel munkatársunk a rendőrök leszerelésének okairól beszélgetett. Balázs Sándor elmondta, főleg az egy-két éve pályán lévők távoznak, a többieknek pedig gondot okoz, hogy soha senki sem tudhatja, hogy mikor miért „zavarják el”, osztályvezetőtől felfelé ugyanis indoklás nélkül lehet felállítani valakit a székéből. A Balázs Sándor elmondta még: korábban szó volt róla, hogy a rendőrségen is bevezetik az életpályamodellt, és 30 százalékos béremelés kapnak a rendőrök, ám eddig egyetlen fillérrel sem nőttek a bérek.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában