Helyi közélet

2012.10.13. 15:09

Kiwi ízű tök, és kávés szappan Nyékládházán

Nyékládháza - Fánkba töltött hurka, csavargó krompi, kiwi ízű tökbefőtt, és sokan mások...

Nyékládháza - Fánkba töltött hurka, csavargó krompi, kiwi ízű tökbefőtt, és sokan mások...Helyi termékek vásárára várták szombaton az érdeklődőket Nyékládházán. A kirakodó vásár mellett zene szórakoztatta a közönséget, és persze a vásárok elmaradhatatlan étke, a kürtőskalács is "szerepelt" a programban. És a csavargó krompi, amely mostanában ugyancsak slágernek számít a fesztiválokon.

A fából faragott kardok, lovacskák, puskák mellett jól megfértek a kézzel készített ékszerkülönlegességek. Egy picivel arrébb különleges befőttek, savanyúságok kínálták magukat. Ránézésre profi munka, boltban sem kapunk különbet.

Majd kiderül, Laczai Zoltánné csak hobbiból készíti ezeket a finomságokat. A gusztusosan feldíszített üvegekben, a hagyományos befőttek mellett, találunk igazi különlegességeket. Például a főzőtökből készített befőtt, amely - a készítője szerint - olyan ízű lesz, amivel éppen ízesíti. Amit mutat nekünk az cukorszirupban lett elrakva, csöppnyi kiwi ízzel, így ilyen ízű csemegét kapunk majd. De Laczai Zoltánné pultján mást is találunk: főtt kukorica, az is cukorszirupban. Ez első próbálkozása, így az eredményről még nem tudott nekünk beszámolni. Az általa kitalált hurkával töltött fánkot azonban megkóstolhattuk. "Egy hurkatöltőversenyre találtam ki. Sós fánk tésztájába töltöm a hurkát, és megsütöm" - mondta. Az ő árujánál kicsit tovább időztünk, hiszen a házi zserbó, pogácsa marasztalta a vendégeket.

Kincsek

De máshol is találtunk különlegességeket: Pacsuta Miklósné például szappant készít. Sátrán felirat hirdeti: kézműves szappan. Növényi olajból, gyógynövények hozzáadásával állítja elő a szappant, aminek nagy előnye - meséli -, a boltival szemben, hogy nem szárítja a bőrt, nem tartalmaz káros anyagokat. A különböző aromájú szappanok között találunk mákosat, fahéjasat, dióleveleset, de még kávésat is. Igazi különlegesség azonban a kecsketejes - ajánlja-, az bőrallergiásoknak is kiváló.

A szappanok mellett pedig a Manó Manufaktúra kínálja portékáit. Újrahasznosított termékeket láthatunk: régi, megunt, kinőtt farmerből készült táskákat, kabátbéléssel kitömött tökpárnákat, befőttes üvegből és konyhai dörzsi szivacsból készített mécsest. Apró ötletekkel olyan tárgyak kelnek életre, amiket már kidobnánk otthon. Becze Juli, a tárgyak készítője elmeséli: ami másnak lom, az számára kincs. Ezt már sokan tudják, így másoktól is kap megunt dolgokat, és egy kis ötlettel - és persze kézügyességgel - újjávarázsolja azokat. "Fontos, hogy ne csak szép legyen, amit készítek, de funkciója is legyen" - fogalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában