Helyi közélet

2012.10.08. 17:00

Kíváncsiság a katlan körül

Tokaj - Az MLP megyei szervezete a katlanberuházás adataira kíváncsi.

Tokaj - Az MLP megyei szervezete a katlanberuházás adataira kíváncsi.A naokban írtunk arról a több mint 1,5 milliárd forintos projektről, amelynek keretében Tokajban fesztiválkatlant alakítanak ki, amely 2013 augusztusában már vendégeket is fogad.

Gyanakodnak

Az LMP B.-A.-Z. megyei területi szervezete közérdekű adatigényléssel fordult a tokaji önkormányzathoz a beruházással kapcsolatban. Kérdésünkre elmondták: „a konzorciumban résztvevő három cég egy család tulajdonában van jórészt. Ez bárki számára kideríthető adat, ha ránéz a cégjegyzékben tárolt cégkivonatokra. A körülmények gyanúsak. Amennyiben az önkormányzatnak nincsen titkolnivalója, akkor kiadja a dokumentumokat és mi megállapítjuk, hogy minden rendben van a beruházás körül.”

A közleményben, amelyet portálunkon teljes terjedelmében elolvashatnak, egyebek mellett azt írják: „A fesztiválkatlannal kapcsolatban nem kerültek nyilvánosságra hatástanulmányok, nem tudjuk, miben befolyásolja a város életének jövőjét. Az önkormányzat által kiadott közleményben ünnepélyesen jelentik be, hogy a beruházás majd pozitívan fog hatni a turizmusra, nagyobb forgalmat generál a helyi vállalkozásoknál és munkahelyeket teremt, azonban konkrétumokat nem hallunk. ”

Várják az LMP képviselőjét

– Megkaptuk a tokaji Fesztiválkatlannal kapcsolatos korrupciógyanús beruházással kapcsolatos kijelentéseket az LMP megyei szervezete részéről – mondta érdeklődésünkre Májer János, Tokaj polgármestere. – Ez egy olyan beruházás, amelynek a pályázata a kormány kiemelt pályázatai közé sorolt, vagyis alkalmasnak találtatott támogatásra. Ezt követően mind a pályázatot, mind az azt követő intézkedéseket, dokumentumokat a NORDA, az EKKE, NFÜ szabályosnak tartott, ezért nehéz feltételezni, hogy szabálytalanságot követtünk volna el. Azt javaslom, hogy mielőtt jogi útra terelem az ügyet, tisztelettel meghívom Tokajba az LMP illetékes képviselőjét, hogy minden egyes dokumentumba tekintsen bele és ellenőrizze, le, hogy hol talál korrupciós ügyre utaló nyomot. Természetesen én személyesen a munkatársaimmal, szakértőinkkel és jogi szakértőnkkel is a rendelkezésre állunk.

ÉM-BG


Az LMP közleménye

Közérdekű adatigénylés a korrupciógyanús helyi ügyekben

Az LMP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi szervezete közérdekű adatigényléssel fordult a tokaji önkormányzathoz a fesztiválkatlan beruházással kapcsolatban. Az ügy körülményei, valamint az, hogy a pályázaton nyertes konzorcium mindhárom cége egy jól behatárolható család érdekeltségébe tartozik, felveti a korrupció gyanúját.

Az LMP országosan és helyi szinten is fontosnak tartja a korrupció elleni küzdelmet és az ilyen ügyeket minden rendelkezésre álló eszközzel igyekszik felkutatni és a nyilvánosság elé tárni. Tokaj városának ügyei országos érdekeltségbe tartoznak a város státuszából és múltjából adódóan. Éppen ezért a nyilvánosság erejével kell fellépni annak érdekében, hogy az egyébként is nehéz helyzetben lévő városi költségvetést ne terheljék látszatberuházásokkal, korrupciógyanús fejlesztésekkel.

Általános probléma, de a megyére kifejezetten igaz, a munkahelyek korlátozott száma, a magas munkanélküliség, a szociálisan hátrányos helyzetű népesség nagy aránya. Ilyen helyzetben egyetlen önkormányzat sem engedhet meg olyan fejlesztéseket, mely ezeket a célokat nem, vagy csak minimális mértékben segítik.

A fesztiválkatlannal kapcsolatban nem kerültek nyilvánosságra hatástanulmányok, nem tudjuk, miben befolyásolja a város életének jövőjét. Az önkormányzat által kiadott közleményben ünnepélyesen jelentik be, hogy a beruházás majd pozitívan fog hatni a turizmusra, nagyobb forgalmat generál a helyi vállalkozásoknál és munkahelyeket teremt, azonban konkrétumokat nem hallunk. Az LMP területi szervezete úgy gondolja, hogy egy több mint 1 milliárd forintos beruházás esetén ezt minimum megérdemlik a város és a környék lakói.

Az LMP, amint megkapta az önkormányzat válaszát nyomban tájékoztatja a helyi lakosságot és éberen fogja figyelni a további intézkedéseket az ügyben.

Bíztatjuk továbbá az embereket, hogy ha olyan üggyel találkoznak, amely véleményük szerint felveti a korrupció gyanúját éljenek a közérdekű adatok igénylésével, vagy forduljanak a helyileg illetékes LMP valamely tagjához segítségért.

Tokaj, 2012. október 8.

Lehet Más A Politika, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában