Helyi közélet

2012.10.10. 13:28

Kifüggesztetett: A garázda személyeknek számolniuk kell a következményekkel!

Miskolc -  A garázda jellegű erőszakos cselekmények súlyos következményeire felhívó - képekkel illusztrált matricát függesztettek ki elsőként egy miskolci italboltban. A képes regény többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy a garázda elkövetőknek a büntetési tételek mellett számolniuk kell az estleges kórházi ellátás számláival is.

Miskolc -  A garázda jellegű erőszakos cselekmények súlyos következményeire felhívó - képekkel illusztrált matricát függesztettek ki elsőként egy miskolci italboltban. A képes regény többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy a garázda elkövetőknek a büntetési tételek mellett számolniuk kell az estleges kórházi ellátás számláival is. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a már korábban bevezetett „Nehéz út” településbiztonsági program részeként dolgozta ki a projektet. Célja az erőszakos-garázda jellegű bűncselekmények közül az elszaporodó garázdaság és ezen belül a lakosság szubjektív biztonságérzetét negatív irányban befolyásoló, felfegyverkezve és csoportosan elkövetett minősítő esetek megelőzése.

Az „Ital-Vita-Vitalitás” című bűnmegelőzési program főbb elemeit Dudás Péter r. alezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának mb. vezetője dr. Csiba Gáborral a Borsod-A-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató főorvosával közösen ismertette és indította útjára 2012. október 10-én.

Matrica a garázdaságok megelőzésére!

A konfliktushelyzetet kezelni nem tudó, általában halmozottan hátrányos helyzetű rétegben a problémamegoldás egyik jellemző módja a megtorlás, az, hogy a vitában résztvevő személyek „egymásnak esnek”. Sok esetben a kocsmában, vagy más környezetben, de elsősorban az italozó életvitelhez kapcsolódóan kialakult családi, baráti konfliktusok veszekedésből, verekedésből garázdaságba csapnak át. A helyszínre érkező „segítség” vagy a visszavágás reményében baltával, fejszével, bottal és kaszával bekövetkező csoportos „családlátogatás” nem a jó szándék által vezérelve, hanem a sérülés, és rongálással járó kár okozása érdekében történik. A konfliktusok végeredményét pedig végül a kórházban kezelik. Éppen ezért a kórház igazgatója a garázda jellegű bűncselekményekkel összefüggésben felmerülő kórházi kezelésekről és azok finanszírozási kérdéseiről, a költségek megtéríttetéséről adott a többek között tájékoztatást. Leképezve például, hogy egy orrcsonttörés is akár százezer forintos számát eredményezhet.

A bűnmegelőzési matrica képei azok számára is értékelhető információval bírnak, akik kevésbé jártasak a Büntető Törvénykönyv paragrafusai közt. Így a különböző csatornákon a végpontokhoz - italkimérésekhez - eljuttatott propaganda anyag képletesen és érthetően vázolja fel, hogy egy-egy garázda esemény milyen súlyos és széleskörű – komoly anyagi vonatkozású – következményekkel is jár.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a komplex program keretében a napokban olyan hírlevelet is eljuttat majd az iskolákhoz, amelyben többek között szöveges matematikai példák keretében mutatja be a garázda jellegű bűncselekmények úgymond forintosított következményeit.

Információs háttér:

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 68. § (1) bekezdése kimondja, hogy „Aki az egészségbiztosítási ellátásra jogosult betegségéért, keresőképtelenségéért, egészségkárosodásáért vagy haláláért felelős, köteles az emiatt nyújtott egészségbiztosítási ellátást megtéríteni. A megtérítési kötelezettség olyan mértékben áll fenn, amilyen mértékben a felelősség megállapítható. Az OEP a kórházak adatszolgáltatása alapján megfizetési eljárást kezdeményez a jogerősen elítélttel szemben. Közigazgatási eljárás keretében fizetési meghagyást ad ki.

- A B-A-Z. MRFK Bűnmegelőzési Osztály tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában