Helyi közélet

2012.10.10. 13:53

Ígéretes hazai orvosi fejlesztés

Miskolc - A legnagyobb európai idegsebészeti szaklap (Acta Neurochirurgica) közölte azt az új hazai mikroidegsebészeti eljárást, mellyel lehetőség nyílik az agyi bypass műtétek elvégzésére, jóval kevesebb kirekesztési idő mellett mint eddig. (Az eddigi keringési kirekesztési idők 14-20 perc között mozogtak, az új miskolci módszerrel ez 5-6 perc alá vihető.)

Miskolc - A legnagyobb európai idegsebészeti szaklap (Acta Neurochirurgica) közölte azt az új hazai mikroidegsebészeti eljárást, mellyel lehetőség nyílik az agyi bypass műtétek elvégzésére, jóval kevesebb kirekesztési idő mellett mint eddig. (Az eddigi keringési kirekesztési idők 14-20 perc között mozogtak, az új miskolci módszerrel ez 5-6 perc alá vihető.) Dr. Csókay András a B.-A-Z. Megyei Kórház Idegsebészeti Osztályának vezetője – egy munkacsoportban – évek óta foglalkozik a kérdéssel. A munkacsoport a lényegi lépéseket már a Szombathelyi majd a Szt. János kórházban megtették, de Miskolcon az elmúlt két évben alakult ki a végleges formában. A befejező ötlet a Szt. Margit Kórház sebész főorvosától származik.

A módszer a komplex agyi érzsákok ellátásánál további jelentős szövődménycsökkentést hozhat, s új utakat nyithat a stroke megelőzésben is.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában