Helyi közélet

2012.10.09. 13:59

"Gond van az Avason..."

Miskolc - „Ne jöjjenek ide, mit lázítanak, van elég baj az Avason.” A bajt is sorolták: éhezés, szegénység, bűnözés.

Miskolc - „Ne jöjjenek ide, mit lázítanak, van elég baj az Avason.” A bajt is sorolták: éhezés, szegénység, bűnözés.Csendes az Avas kedden délelőtt. Süt a nap. Az utcák csendesek, a posta környékén sűrűsödik a forgalom. A környező boltokban vevőkre várnak: a zöldséges pult megrakva, a cukrászdából süteményillat száll, a piacon nénikék árulják virágcsokraikat, vagy éppen a kertjükben megtermett szőlőt, birsalmát. A kép idili. Egészen addig, amíg nem kezdünk el beszélgetni az ott élőkkel. Mert akkor kiderül: nincs pénz, nincs közbiztonság. Van fenyegetettség, kukázás, éhező gyerekek...

Az avasiaktól azt kérdezzük: mit szólnak ahhoz, hogy a Jobbik október 17-én az Avason is megtartja a Magyar Élet Menetét, azért, hogy felhívja az emberek figyelmét, Magyarországon ma nincs közbiztonság. A leggyakoribb válasz: „Nekünk senkivel sincs semmi bajunk.” És persze azonnal hátat fordítanak nekünk. Amikor azonban név nélkül kérjük a véleményeket, bátrabbak lesznek. Így például megtudjuk, hogy a kisboltokban, ott is, ahol szeszesitalt nem is árulnak, folyamatos a félelem. „A fészekrakós családok közül van, akik azt gondolják, hitelre is lehet vásárolni. Ha nem adunk, akkor fenyegetőznek, előfordult, hogy kést szorítottak a nyakamhoz” – meséli az egyik kereskedő. Pultja alatt ott lapul a gázspray, és egy riasztógomb. „Nem lehet másképp” – mondja. Ennek ellenére nem ért egyet a Jobbik szervezte felvonulással. Szerinte nem ez a megoldás, csak továbbszítja a feszültséget.

Adrienn szerint is egy ilyen megmozdulás utcára hívja az embereket, de nem változik semmi. Úgy véli, a politikusoknak kellene végre megoldani ezt az ügyet.

„Törzsekben élnek”

„A lakók felháborodása nem számít, nem hallgatják meg a gondjainkat” – mondja. „Brutális némelyik lépcsőház, olyan mintha törzsekben élnének – fogalmaz. – Ezért sokkal inkább a beilleszkedésüket kellene segíteni.”

A posta előtti téren – amint meghallják a kérdésünket – körbevesznek minket az érdeklődők. Az asszonyok egymás szavába vágva mondják, hogy miért kellene inkább tüntetni. A Jobbik rendezvényét elítélik, de azzal egyetértenek: gond van az Avason. Ahogy fogalmaznak: „Nem is kicsi, de nem csak ezen a városrészen...” A 73 éves Emi néni szomorúan meséli, hogy a napokban egy kukázó gyereket látott. „Ha a gyerek éhezik, a szülő elmegy lopni, bűnözni. Ezért munkahelyek kellenének, hogy legyen pénz, ne legyen éhezés – véli. „Nem tüntetni kell, tenni végre valamit” – teszi hozzá. Azt is elmondja: „A Jobbik felvonulása csak továbbélezi a feszültséget.”

Összefogás

Pár száz méterrel arrébb pedig valaki pont azon dolgozik, hogy a feszültséget enyhítse. Bogdán Jánosné próbálja összefogni azokat a roma családokat, akiknek nehezebben megy a beilleszkedés. „Nem igaz, hogy nem lehet együtt élni velük. Én a gyerekeken keresztül barátkoztam össze a szülőkkel. A gyerkeket bevontam a ház előtti kertészkedésbe, virágot ültetünk, és cserébe mindig adok nekik valamit, vagy gyümölcsöt, vagy süteményt. Itt azóta, nincs veszekedés. Ez lehetne a megoldás, nem az, hogy idejön a Jobbik...” – véli.

ÉM-NSZR


Miskolc - „Demokrácia van, így, ha valaki engedélyt kap az tüntethet. A jobbikos felvonulás céljával azonban nem értek egyet, demagógnak – ezt mondta dr. Nagy Kálmán, a terület országgyűlési képviselője. Azt is: az Avason rossz helyzetben élnek családok, őket próbálja a Jobbik maga mellé állítani. „Mi viszont mindent elkövetünk, hogy a nehéz sorsú családok helyzete jobb legyen” – fogalmazott.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában