Helyi közélet

2012.10.24. 15:19

Frakcióvélemények félidőben

Miskolc - Október 15-én volt két éve, hogy megalakult a jelenlegi miskolci testület. A csütörtöki közgyűlési ülés előtt félidős értékelést kértünk a frakcióvezetőktől: gazdaság, turisztika, fejlesztések és oktatás témákban.

Miskolc - Október 15-én volt két éve, hogy megalakult a jelenlegi miskolci testület. A csütörtöki közgyűlési ülés előtt félidős értékelést kértünk a frakcióvezetőktől: gazdaság, turisztika, fejlesztések és oktatás témákban.Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető

Gazdaság

Az elmúlt két esztendő értékelését nem lehet elvégezni anélkül, hogy ne hívnánk fel a figyelmet arra a tragikus örökségre, ami Miskolc korábbi szocialista urai után maradt ránk a 2002. és 2010. közötti időszakból. Bármennyire is fáj ez a miskolci szocialistáknak, újra és újra el kell mondani, hogy irdatlan hitelállományt hagytak a városra. Ebből a rendkívül nehéz helyzetből indulva mára konszolidáltuk a város pénzügyeit, közben 1.200 fővel csökkentettük a regisztrált munkanélküliek számát.

Turisztika

A Fidesz-KDNP frakciószövetség azért dolgozik, hogy a miskolci turizmus elfelejtse végre a hét szűk esztendőt. A munka két szálon halad, egyrészt folyik Miskolc turisztikai és szabadidős központjainak (Tapolca, Diósgyőr, Lillafüred, Selyemrét, a történelmi Avas) újjáépítése, másrészt folyamatos a város kiajánlása – különös tekintettel a gyógyászati turizmusra – különböző kiállításokon, turisztikai kiadványokban és hírlevelekben.

Fejlesztések

A szocialistáktól több átgondolatlan, befejezetlen, forráshiányos projektet örököltünk. Ennek oka az volt, hogy a szocialisták kormánya, a politikai bukás biztos tudatában, könnyedén támogatott minden pályázatot, igaz pénzt adni már nem tudott azokhoz. Mi azt mondjuk, hogy a fejlesztés sikere azé, aki a fejlesztést kifizeti. Márpedig a fejlesztésekhez szükséges 15%-os nemzeti önerőt az Orbán-kormány adja, és a városi önerőt is a FIDESZ-KDNP teremti elő.

Oktatás

Minden megörökölt pénzügyi nehézség ellenére fenntartottuk iskoláinkban az oktatás színvonalát, megújítottuk a gyermekétkeztetést, megreformáltuk az idegennyelvi-képzést. Néhány iskolát átadtunk egyházi fenntartásba, ezek az iskolák teljesítményükkel igazolták, hogy a közgyűlés jó döntést hozott, amikor az átadásokat támogatta. Ismételten beigazolódott, hogy az évszázados oktatási múlttal rendelkező egyházak a magyar iskolarendszer fontos elemei, és az egyházi iskolák az erkölcsi nevelés terén is példamutató munkát végeznek.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető

Gazdaság

A 2002 és 2010 között a várost vezető szocialisták nagyon nehéz helyzetbe hozták a várost azzal, hogy végletesen eladósították, súlyos kötelezettségekkel terhelték. Milliárdos összegű kifizetetlen számlákat hagytak az új városvezetésre. Elzálogosították a jövőt, egy 2035-ig elhúzódó adósságcsapdába taszították a várost. Kriza Ákos eddigi 2 éves vezetése alatt sikerült a romokat eltakarítani, konszolidálni a helyzetet. Ehhez a Kormány is hathatós támogatást nyújtott a városnak. Mára fizetőképes a város, megteremtődtek a fejlesztések feltételei.

Turisztika

Mi kereszténydemokraták rég óta azt mondjuk, Miskolc számára fontos a turisztika. Gyönyörű a városunk természeti környezete, a történelmi emlékeink vonzóak, van mit megmutatnunk a városból. A kulturális épet hagyományosan pezsgő Miskolcon, de ebben sikerült újat alkotni az elmúlt két évben. Számtalan új program, kulturális, gasztronómiai esemény várja a vendégeket. Ezeknek jó a híre. Diósgyőr és Lillafüred fejlesztése a küszöbön áll, s dolgozik a város vezetése a szocialisták által lerombolt Tapolca rendbetételén is.

Fejlesztések

A terhes szocialista örökség miatt nem volt könnyű helyzetben 2010 őszén az új városvezetés. Számtalan megkezdett projekt számláját ki kellett fizetni, a projektet le kellett zárni. Fontos, hogy a FIDESZ-KDNP-s városvezetés konzultált és konzultál a lakossággal. Így cizellálta például a lakossági ellenállást kiváltott Szinva parti út kapcsán a kivitelezést a város. A Zöld nyíl villamos projekt sikeresen halad, végre megtörtént az eredményes közbeszerzés a járműveket illetően. A Patak utcában zajlik a mélygarázs építése, a panelprogram keretében sok ház megújult az elmúlt két évben és több más több energiatakarékossági beruházás is megtörtént a közintézményekben.

Oktatás

Miskolc városa jó ideje erejét meghaladóan finanszírozta és finanszírozza az oktatási rendszerét, számtalan önként vállalt feladatot ellátva. Az oktatás színvonala minden szinten jónak, több intézményben kimagaslónak nevezhető. Hála ezért a nevelők, a tanárok munkájáért! Fontos, hogy az átalakuló felsőoktatási keretszámoknak, valamint a munkaerő piaci kívánalmaknak megfelelő képzési rendszer működjön. Az elmúlt két évben Miskolc nagyon körültekintően, alaposan nyúlt minden, a közoktatást érintő kérdéshez. Örömteli az egyházak sikeres szerepvállalása ezen a területen.

Földesi Norbert (MSZP) frakcióvezető

Gazdaság

Ahogy azt a miskolci szocialisták már ezerszer elmondták: a városvezetésnek fogalma sincs arról, hogy honnan, hova kíván eljutni. Ékes példa erre a ciklus első hónapjaiban megjelent, országos közröhejt kiváltó gazdasági program, a 2011-es zárolás, a 2012-es "tökéletes költségvetés", amelyet eddig háromszor módosított a testület. A ciklus felénél ott tartunk: a város megfullad a kifizetetlen számlákban, a vállalkozók pedig hosszú sorokban várják a pénzüket.

Turisztika

Nemzetközi hírű fesztiváljaink elengedésével és elsorvasztásával, valamint a Barlangfürdő koncepció nélküli irányításával ezen a területen sem lehet sikereket írni a városvezetés számlájára. Ami viszont megmagyarázhatatlan a miskolciaknak, hogy a júniusra ígért Selyemréti strand-megnyitó azért maradt el, mert a turisztikai cég, mondvacsinált indokokkal felmondta a kivitelezői szerződést. A polgármester által zászlóshajónak titulált Miskolctapolca is süllyedni látszik, hiszen mindenki tudja, a kormány egy fillért sem adott a városrész fejlesztésére.

Fejlesztés

Fejlesztésekről nem, csak elmaradt, vagy a szocialisták által megkezdett, de a jelenlegi városvezetés által be nem fejezett fejlesztésekről beszélhetünk. Ilyen például az Integrált Városfejlesztési Stratégia második üteme, a 2009-ben elnyert panalprogram, a Barlangfürdő melletti ötcsillagos szállodára elnyert pályázat, a Selyemréti strandfürdő, a Szent István tér fejlesztése, a mélygarázs megépítése, a főutca burkolatának cseréje. Nem beszélve a Diósgyőr-Lillafüred, a Diósgyőri vár és - itt is megemlíteném - Miskolctapolca elmaradt fejlesztéseiről.

Oktatás

Miskolcnak, az elmúlt 50 évben, egyik büszkesége volt az oktatás. A Miskolci Egyetemen újabb és újabb karok és szakok jöttek létre. Közép- és általános iskoláink folyamatosan az országos élmezőnyben jeleskedtek. Az elmúlt két évben azonban a miskolci városvezetésnek ez már nem volt fontos. Fideszes országgyűlési képviselőink asszisztáltak az egyetem tönkretételéhez, Kriza Ákos pedig, ellentétben ígéretével, és több fideszes városvezetővel, nem védte meg a miskolci iskolákat. A legtöbb energiájukat arra fordították, hogy átnevezzék a Földes Ferenc Gimnáziumot, és leváltsanak egy - a Földes névért kiálló - országosan ismert és elismert pedagógust, Veres Pál igazgató urat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában