Helyi közélet

2012.10.01. 19:27

Földügyek: megyénk a fókuszban

Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén - Budai Gyula szerint semmiféle összefonódás nincs a földszerzési ügyekben.

Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén - Budai Gyula szerint semmiféle összefonódás nincs a földszerzési ügyekben.Néhány hónapja Tállai András belügyminisztériumi államtitkárral, most pedig Budai Gyulával, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárával hoztak össze állami földügyeket.

A Népszabadságban megjelent információk szerint ugyanis „Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztos egyik rokona lett az abszolút győztes Borsod-Abaúj-Zemplén megye földbérletpályázatán...”. A lap azt írja, a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkárának rokona, Gerzsánszki Lajos összesen 732 hektár földterületet nyert el a megyében pályázati úton kiosztott állami földekből.

A napilap két céget is megemlít, amely földekhez jutott a megyében és – állítása szerint mindkettő Gerzsánszki Lajos érdekkörébe tartozik. A Karmopol-Agro Kft. tavasszal 174 hektárt nyert el pályázaton Tornaszentjakabon és Rakacán, augusztusban pedig további 259 hektárt Szemerén. A Mercato Finanszírozó Kft.tavaly nyáron Zádorfalván nyert el 129 hektárnyi fölterületet.

Az államtitkárt kérdeztük

Gerzsánszky Lajos nyomára nem sikerült jutnunk, de megkérdeztük az érintett Budai Gyula államtitkárt. Válaszul a minisztériumtól egy közleményt kaptunk, amely a politikus állásfoglalását tartalmazza, amelyben – lényegében – cáfolja a Népszabadság állításait.

Mint írja: „A Népszabadság állításai több helyen is valótlanok. Egyrészről mert összemossa a természetes és a jogi személy fogalmát. Gerzsánszki Lajos, aki már évtizedek óta foglalkozik élethivatás szerűen mezőgazdasággal – közel ezer szarvasmarhát tart –, nem nyert NFA (Nemzeti Földalapkezelő Szervezet – a szerk.) pályázatot. Gerzsánszki Lajos cége, a 13 éve működő Karmopol-Agro Kft. nyert földterületet, valamint a Mercato Finanszírozó Kft, melyben Gerzsánszki Lajos nem tulajdonos.

A közlemény azt is tartalmazza, hogy Gerzsánszki Lajos nem hozzátartozója a parlamenti államtitkárnak. „Gerzsánszki Lajos Budai Gyula unokaöccsének apósa, mely kapcsolat a Polgári Törvénykönyv vonatkozó 685. §-a szerint sem hozzátartozói, sem pedig rokoni kapcsolatnak nem számít” – fogalmaz az állásfoglalás Megjegyzi: „az NFA pályázati rendszerében szigorú és objektív bírálati szempontok vannak, mely pontozási rendszer lehetetlenné teszi, hogy a pályázó „rokoni” kapcsolatai, avagy párthovatartozása bármilyen szempontból is figyelembe vehető lehessen.”

Perel a politikus

„Ha a fideszes politikusok ilyen tág értelemben vett „rokonai”, barátai és ismerősei nem pályázhatnának termőföldekért, akkor a magyar emberek jelentős része nem foglalkozhatna mezőgazdasággal, hiszen ha úgy vesszük, mindenki rokona vagy ismerőse valakinek – írja.

A közlemény vége ezt tartalmazza: „A cikk szándékosan úgy fogalmaz, hogy azt sejteti az olvasókkal, hogy mind Gerzsánszki Lajos, mind pedig az NFA és a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szabálytalanul járt volna el az említett földpályázatok ügyében, ezért az államtitkár személyiségi jogi pert indít a napilap ellen.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában