Helyi közélet

2012.10.05. 18:03

„Tettenérés térfigyelő kamerával”

Miskolc - A kamerák jelenléte a városban két fontos területen hozhat javulást: egyfelől a miskolciak biztonságérzetét növelheti, másfelől pedig a bűnelkövetők szempontjából visszatartó erő. Ezért ha bővíteni tudjuk ezt a rendszert, akkor az csak annyit jelenthet, hogy a biztonságos Miskolc felé tettünk egy újabb lépést.

Miskolc - A kamerák jelenléte a városban két fontos területen hozhat javulást: egyfelől a miskolciak biztonságérzetét növelheti, másfelől pedig a bűnelkövetők szempontjából visszatartó erő. Ezért ha bővíteni tudjuk ezt a rendszert, akkor az csak annyit jelenthet, hogy a biztonságos Miskolc felé tettünk egy újabb lépést.A közterület felügyelői létszám jelentős emelkedésével, az új kamerák „hadrendbe állításával” azt hiszem, mi is hozzá tudunk tenni ahhoz a munkához, melyet a rendőrség és a polgárőrök végeznek, valljuk be, nem könnyű körülmények között. Pedig a miskolciak elvárása jogos: nyugodtan szeretnének hazasétálni esténként, a vállalkozók biztonságban szeretnék tudni üzleteiket és mindannyian szeretnénk, ha gyermekei miatt sem kellene aggódnunk, amikor este egyedül jönnek haza edzésről. De megemlíthetjük a köztulajdon: a padok, buszmegállók, táblák, temetők, telefonfülkék vagy hulladékgyűjtők védelmének szükségességét is.

A térképen is látható, hogy szinte az egész város fel van fedve kamerákkal. Összesen 77 kamerán keresztül figyeli a közterület-felügyelet és a rendőrség szinte az egész várost. A legutóbbi közgyűlésen újabb 6 kamera kihelyezéséről született döntés.

Kovács László Csaba a Közterület-felügyelet vezetője:

  • A térfigyelő kamerák főleg a bűnmegelőzésben, vandalizmusban jelentenek nagy segítséget
  • A kamerarendszer kiemelt jelentőséggel bír abban a tekintetben is, hogy az állampolgárok nem idegenkednek a megfigyelőeszközök jelenlététől, nő a biztonságérzetük és „élhetőbbnek” tartják ezáltal a várost
  • Komoly szerepet játszik a bűncselekmények számának csökkentésében.
  • A fejlesztéssel ismét sikerült előbbre lépni a miskolci közbiztonság terén.
  • Közterületi kamerázásra jelenleg kizárólag a rendőrség és a közterület-felügyelet jogosult, mivel e szervek rendelkeznek erre törvényi felhatalmazással.
  • Az illegális árusok kiszűrése, rongálások, szabálysértések megelőzése
  • A közterületen található értékek (padok, parkok, buszmegállók, telefonfülkék, temetők, kukák), a magántulajdon, valamint az emberi biztonság (idősek, iskolák) védelmének legmodernebb és egyre költséghatékonyabb formáját jelentik a kamerás megfigyelő rendszerek. Segítségükkel egy-egy kijelölt terület – városrész, település, stb. – 24 órás megfigyelés és képrögzítés alá helyezhető.
  • A „biztonságos közösségi terek” megteremtése a közterületen, a közösség számára nyitott, látogatható tereken
  • A térfigyelő kamerarendszer előnye a prevenció.
  • Most újabb kamerákat helyezünk el. A miskolci közgyűlés jóváhagyta a városi térfelügyeleti kamerás rendszer bővítését.

    Az új kamerák felszerelése, az előzetes becsléseknek megfelelően, az idei költségvetésben jóváhagyott, választókerületi feladatokkal összefüggő keretösszeg terhére történik majd.

    Új kamerák: Bajcsy Zsilinszky Endre Út-Baross Gábor út kereszteződésében, a Bajcsy Zsilinszky Endre úti katolikus templommal szemben, a Hadirokkantak útja-Gizella utca kereszteződésében, a Görgey utcán, a Herman Ottó Múzeum oldalánál, a Deák téren, a Palóczy László utca 17. sz. előtt, valamint a Jókai Mór utcában, az orvosi rendelő sarkánál. A rendszer további bővítéseként, a későbbiekben a Szentpéteri kapu területén felszerelendő térfigyelő kamerák jeleinek átviteléhez szükséges egységet, átjátszó adót telepítenek a húszemeletes bérház tetejére.A kivitelezés befejezésének határideje: 2012. december 28.

    - Dobos Tímea szóvivő, M.M.J.V. Polgármesteri Hivatal -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában